Acasa  »  Blog  »  Pomi fructiferi   »   Statiunea pomicola Iasi – material saditor pomicol, oferta 2017

Statiunea pomicola Iasi – material saditor pomicol, oferta 2017

Statiunea de cercetare- dezvoltare pomicola Iasi desfasoara activitate de cercetare pentru pomicultura inca din 2003. Soiurile formate de specilistii ieseni sunt perfect aclimatizate pentru solurile si clima aspra din regiunea Moldovei. In oferta din 2017 a statiunii se gasesc soiuri de meri, peri, gutui, pruni, ciresi piersici si nectarini cu calitati deosebite.

Soiuri mar – GOLD SPUR – originar din SUA. Se caracterizeaza prin vigoare mica, coroana in forma sferica si rezistenta ridicata la seceta. Prezinta sensibilitate la gerurile tarzii si florile sunt afectate de bruma tarzie. Fructele au forma tronconica, sunt mici 95-120 g si prezinta pielita de culoare galben-auriu. Ating maturitatea in luna octombrie si se pastreaza foarte bine peste iarna.

Delia este un soi autohton cu vigoare mica. Pomii au coroana sferica, iar forma cocoanei este usor de realizat. Intra pe rod rapid, fructele sunt medii 130-150 g, sunt sfetic-turtite si au pielita de culoare rosu-rubiniu. Pulpa este ferma zemoasa si usor acida. Merele Delia pot fi consumate in stare proaspata. Fructele ating maturitatra in prima decada a luniii octombrie si se pastreaza bine peste iarna.

Soiuri par – Monica – este un soi originar din Romania. Pomii au vigoare medie, forma coroanei conica. Peri Monica formeaza fructe piriforme mari cu calitati nutritionale deosebite. Au culoare verde-galbui cu partile aflate spre soare portocalii. Perele au pulpa zemoasa si gust dulce aromat. Perioada de recoltre este septembrie inceputul lui octombrie iar fructele se pastraza bine pana in decembrie.

Soiuri gutui – Aurii. Gutuile aurii sunt originare din Romania, pomii au vigoare mica si coroana globuloasa, fructele sunt mari piriforme acoperite cu puf fin de culoare crem. Gutuile aurii sunt mari ating cu usurinta greutatea de 450 g si pot fi recoltate in a doua decada a lunii septembrie. Sunt atractive din punct de vedere comercial si pot fi consumate proaspete sau transformate in gem, dulceata compot.

Soiuri cires- Rivan – este un cires origina din Suedia, bine aclimatizat la conditiile din tara noastra. Se dezvolta foarte bine in zonele deluroase si montane. Pomii prezinta vigoare mijlocie spre mare. Fructele sunt globuloare, au pielilta subtire de culoare rosu rubiniu intens. Pulpa este ferma, dulce intens aromata. Ciresele Rivan ating maturitatea in prima decada a lunii iunie si sunt foarte apreciate pentru gustul puternic si dulce.

Soiuri de cires omologate in cadrul statiunii pomicole Iasi
Particularitati la cultura de prun. Soiuri productive de prun
autor: Bianca P / data: 19 Apr 2017 / Pomi fructiferi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>