Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Tehnologia de cultura a ciupercilor Pleurotus II

Tehnologia de cultura a ciupercilor Pleurotus II

Un pas important care nu trebuie ingnorat este efectuarea tratamentului termic. Pentru a elimina orice urma de mucegai sau  alte microorganisme este necesar ca substratul nutritiv sa fie supus unei dezinfectari riguroase. Cantitatile mici de substrat pot fi supuse unui proces de pasturizare prin aburira.

Insamantarea cu miceliu se poate realiza astfel: substratul racit se cantareste si se intinde in strat gros de 10 cm, se presara ipsos (cca. 3% ) si se amesteca foarte bine. Peste amestecul format se presara miceliu granulat (cca. 5%) si se omogenizeaza.

Cantitatile de ipsos si miceliu trebuie calculate in functie de masa substratului nutritiv. Compostul astfel creat trebuie asezat in saci de polietilena cu diametrul maxim de 35 cm, prevazut cu gauri cu diametru de 1 cm. Gaurile trebuie sa fie  situate  la distante de o palma una fata de cealalta. Sacii plini cu compost sunt bine stransi la gura si mutati  in camera de incubare.

Incubarea se desfasoara la temperatura constant de 22-24 grade celsius. Incapera nu trebuie sa fie deloc luminata. In perioada incubarii nu se fac udari iar variatiile de temperatura nu trebuie sa fie mai mari de 2 grade celsius. La finalul perioadei de incubare, compostul care capata culoare alba si structura compacta trebuie mutat in camera de fructificare.  Sacii care prezinta urma de mucegai trebuie eliminati din productie.

Fructificarea este optima daca temperatura este corect adaptata, umiditate este constanta si incaperea este bine ventilata. Umiditatea constanta poate fi pastrata prin pulverizarea apei in incapere. In camera de fructificare poate fi montata o pompa conectata la sursa de apa curenta care poate imprastia perdele fine de apa in intreaga incapere.

Ciupercile apar in valuri la 10-14 zile dupa ce sacii au fost adusi in camera de fructificare. Perioada de fructificatie dureaza 50-60 de zile.  Ciupercile pleurotus trebuie recoltate cata vreme palaria isi pastreaza pozitia usor concava. Daca marginea se rasuceste piciorul devine necomestibil si intregul buchet este afectat.

Se recomanda  sortarea  buchetelor recoltate; ciupercile patate sau cele cu urme de mucegai trebuie eliminate.

cultura de ciuperci pleurotus

Vanata - Solanum melongena, leguma complexa cu numeroase beneficii
Tehnologia de cultura a ciupercilor Pleurotus I
autor: Bianca P / data: 26 Jun 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>