Hreanul, Armoracia rusticana, este o planta radacinoasa cu numeroase beneficii asupra starii de sanatate. Cunoscut si sub numele de usturoi salbatic si tormac, este o planta legumicola din familia Brassuceeae cu numeroase intrebuintari.
Radacinile hreanului sunt plante ce nu trebuie sa lipseasca din cutia cu tratamente naturiste, sunt condimente apreciate si sunt ingrediente care ajuta la conservarea altor preparate. In tratamentele naturiste radacinile de hrean sunt utilizate pentru tratarea afectiunilor renale, a bolilor inflamatoare (bronsite, astm) si a afectiunilor cardiace. Radacinile de hrean au efecte pozitive in tratarea afectiunilor dentare si in distrugerea parazitilor intestinali.
Hreanul este o planta perena cu frunze mari si radacini groase. Coaja care acopera radacina este maro iar miezul este alb-laptos. Radacinile hreanului au gust puternic, picant, intens si aromat.
Partile aeriene sunt afectate de temperaturile negative in timpul iernii, insa in primavara isi reiau ciclul vegetativ. Radacinile rezista in sol pana la -30 de grade celsius. Plantele de tormac sunt rezistente la seceta, insa calitatea radacinilor in astfel de conditii este mai slaba.
Culturile de hrean se dezvolta bine in solurile fertile, bine afanate si bine drenate. Conform specialistilor, culturile de hrean nu trebuie infiintate pe terenuri cu panza freatica la suprafata. Cel mai bune soluri pentru hrean sunt cele lutoase, argioase si luto-nisipoase, cu pH intre 6 si 7.5. Culturile trebuie infiintate in zone insorite, pentru ca plantele iubesc lumina. Cele mai bune premergatoare sunt leguminoasele (mazare, fasole, bob, naut,linte) dar si ardeiul si cartoful.
Infiintarea culturii se face toamna din a doua decada a lunii octombrie sau in lunile martie-aprilie. Inmultirea se face prin butasi de radacini, proveniti de la o cultura desfintata. Radacinile de inalta calitate se obtin daca se realizeaza lucrarea de copcit. Recoltarea hreanului se realizeaza manual cu cazmale si sape. Radacinile de hrean se spala, se usuca si se duc catre spatiile de depozitare.