Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Tehnologia de cultura a hreanului, particularitati planta

Tehnologia de cultura a hreanului, particularitati planta

Hreanul, Armoracia rusticana, este o planta radacinoasa cu numeroase beneficii asupra starii de sanatate. Cunoscut si sub numele de usturoi salbatic si tormac, este o planta legumicola din familia Brassuceeae cu numeroase intrebuintari.

Radacinile hreanului sunt plante ce nu trebuie sa lipseasca din cutia cu tratamente naturiste, sunt condimente apreciate si sunt ingrediente care ajuta la conservarea altor preparate. In tratamentele naturiste radacinile de hrean sunt utilizate pentru tratarea afectiunilor renale, a bolilor inflamatoare (bronsite, astm) si a afectiunilor cardiace. Radacinile de hrean au efecte pozitive in tratarea afectiunilor dentare si in distrugerea parazitilor intestinali.

Hrean – caracteristici generale

Hreanul este o planta perena cu frunze mari si radacini groase. Coaja care acopera radacina este maro iar miezul este alb-laptos. Radacinile hreanului au gust puternic, picant, intens si aromat.

Partile aeriene sunt afectate de temperaturile negative in timpul iernii, insa in primavara isi reiau ciclul vegetativ. Radacinile rezista in sol pana la -30 de grade celsius. Plantele de tormac sunt rezistente la seceta, insa calitatea radacinilor in astfel de conditii este mai slaba.

Culturile de hrean se dezvolta bine in solurile fertile, bine afanate si bine drenate. Conform specialistilor, culturile de hrean nu trebuie infiintate pe terenuri cu panza freatica la suprafata. Cel mai bune soluri pentru hrean sunt cele lutoase, argioase si luto-nisipoase, cu pH intre 6  si 7.5.  Culturile trebuie infiintate in zone insorite, pentru ca plantele iubesc lumina. Cele mai bune premergatoare sunt leguminoasele (mazare, fasole, bob, naut,linte) dar si ardeiul si cartoful.

Infiintarea culturii se face toamna din a doua decada a lunii octombrie sau in lunile martie-aprilie. Inmultirea se face prin butasi de radacini, proveniti de la o cultura desfintata. Radacinile de inalta calitate se obtin daca se realizeaza lucrarea de copcit. Recoltarea hreanului se realizeaza manual cu cazmale si sape. Radacinile de hrean se spala, se usuca si se duc catre spatiile de depozitare.

Care sunt cele mai eficiente metode de combatere a daunatorilor: viremele sarma, viespea rapitei, gargarita sfeclei
Cum se cultiva rosiile in ghiveci. Polenizarea, operatiune esentiala la cultura de rosii
autor: admin / data: 02 Jun 2017 / Legume

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/anuntagr/public_html/blog/wp-content/themes/Anunturi-Agricultura.ro/single.php on line 38

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

George C: O productie de calitate se face utilizand automatizarile solarino pentru sere si solarii. Automatizarea serelor de legum...
Suplimentsport: Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Câ...
Sportpower: Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate ac...
Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>