Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Tehnologia de obtinere a zaharului din sfecla

Tehnologia de obtinere a zaharului din sfecla

Romania este un producator principal in Europa de zahar din sfecla de zahar. Suprafetele intinse cultivate cu aceasta planta si consumul generos de zahar, face a ca procesarea sfeclei de zahar sa fie o afacere profitabila.

Materia prima utilizata in acest proces trebuie sa indeplineasca anumite conditii ca produsul finit, zaharul alb rafinat, sa fie de buna calitate: continut de zahar ridicat (acesta e influentat de perioada in care se realizeaza recoltarea si regimul de fertilizare a solului);  puritatea sucului intercelular, determinta de soiul de sfecla ales;  continutul de pulpa; compozitia cantitativa si calitativa a nezhaharului din sucul de sfecla.

Tehnologia de prelucreare a feclei de zahar cuprinde numeroase procese: recoltare, formare de gramezi, transport catre fabrica, preluarea sfeclei, sortarea acesteia, spalarea sfeclei de zahar, cantarirea si taierea in masina de taiat, maruntirea sfeclei in taitei si extractia zaharului din taitei formati.

Extrectia zaharului din sfecla se realizaza prin procesul de difuzie cu apa, la baza acestui proces stau legile generale ale osmozei.

Difuzia se poate realiza dupa doua metode: prin spalare a materialului cu apa curata, (metoda are dezavantajul ca dureaza mult si se consuma cantitate mare de apa) si difuzie in contracurent, prin aceasta metoda materialul trece printr-un aparat contra circulatiei apei. Ultima metoda este avantajoasa pentru ca necesita o cantiate mica de apa si zaharul este obtinut mai usor, fara necesar mare de energie termica.

Fatorii care influenteaza procesul de difuzie tin in primul rand de caliltatea materiei prime. Difuzia se obtine mai usor daca taiteii de sfecla nu au fost supusi proceselor fizice de inghet -dezghet. Soiul sfeclei influenteaza de asemenea procesul, o sfecla suculente este mai usor procesata fata de cea cu pulpa lemnoasa. Calitatea apei utilizate este la fel de importanta in procesul de difuzie. Temperatura, durata si sutirajul sunt alti factori care influenteaza difuzia si, automat, calitatea produsului final.
zahar-procesarea-sfeclei-de-zahar

Cultura de lucerna, mai profitabila ca cea de porumb
Care sunt cele mai apreciate sortimente de zahar
autor: Bianca P / data: 10 Nov 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>