Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Tehnologia de recoltare a culturilor de menta, mustar alb si patlagina

Tehnologia de recoltare a culturilor de menta, mustar alb si patlagina

Menta, mustarul alb si patlagina sunt plante aromatice si medicinale cu valoare economica ridicata. Valorificarea usoara a acestor culturi, productiile constante si intretinerea relativ usoara a plantatiilor, ofera de fapt oportunitati deosebite pentru femieri.

Menta – Mentha piperita – planta medicinal si aromatica care isi gaseste intrebuintarea in numeroase ramuri industriale (industrie faramceutica, alimentara, cosmetica, etc.) si asigura recolte anuale consistente (10-12 tone plante la hectar – adica 3 tone frunze uscate).

Recoltarea mentei se face diferit in functie de destinatie: masa vegetala ce este utilizata pentru obtinerea uleiurilor volatile se recolteaza cand plantele sunt inflorite in proportie de 70%, frunzele destinate utilizarii in terapiile naturist sunt recoltate cand plantele ating talia de 6-7 cm. Recoltarea se poate face in mai multe etape, pe masura ce cultura se dezvolta. Menta trebuie recoltata in zilele insorite si uscate, dupa ora 10 cand nu mai exista urme de roua pe frunze. Procedeul se realizeaza mecanic, cu ajutorul cositorilor specifice. Imediat ce sunt taiate plantele trebuie incarcate in buncare speciale,  in vederea transportarii catre centrele de prelucrate.

Mustarul alb – Sinapis alba – este o planta condiment cu proprietati curative deosebite. Boabele de mustar alb sunt intens utilizat in bucataria traditionala, de asemena sunt utilizate ca potentiator de gust in industria conservelor. Boabele mustarului alb trebuie recoltate cand ating maturitatea tehnologica si capata culoarea brun-aurie. Recoltarea culturii de mustar alb se realizeaza cu ajutorul utilajelor de treierat cereale.

Patlagina – Plantago lanceolata – este o planta  medicinala foarte apreciata in terapiile naturiste. Este cultivata pentru frunzele carnoase cu numeroase proprietati curative. Recoltarea organelor de patlagina se realizeaza in doua etape: pentru frunze  – procedeu ce se realizeaza pana la aparitia tijelor florifere; pentru material semincer – operatiune ce se initiaza cand semintele ating matuirtatea deplina. Recoltarea patalginei se face  in zilele calde si insorite. Adunarea frunzelor se poate realiza mecanizat, iar a semintelor manual cu unelte de tipul secerelor.  Productia de  patlagina atinge aproximativ 10-12 tone la hectar.

recoltarea culturii de menta

Plante aromatice profitabile si usor de exploatat
Macesul - arbust decorativ si medicinal cu numeroase intrebuintari
autor: Bianca P / data: 17 Feb 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
Emeline: Way to use the internet to help people solve preosbml!...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>