Telina este un aliment cunoscut pentru efectele terapeutice de mii de ani. Consumul de telina aduce doar beneficii organimului uman, pe care il energizeaza si revitalizeaza, in special in perioadele de astenie.
Aceasta radacinoasa are actiune digestiva, diuretica, antiasmatica, carminativa si expectoranta. Are actiune benefica asupra litiazei renale, edemului, bronsitei cronice, astmului, nervozitatii, sterilitatatii, impotentei, hipertensiunii arteriale, obezitatii, demineralizarii, starilor febrile, ulceratiilor pielii si degeraturilor. Extractele de telina sunt utilizate si in industria cosmetica. Efectul asupra caderii parului fiind de necontestat. Sucul de telina amelioreaza acneea si tenurile iritate.
Radacinile de telina pot fi recoltate la 120 -150 de zile de la plantare. Buna dezvoltare a culturii este influentata de temperatura, lumina, umiditate si sol. Temepraturile optime pentru germinarea semintelor de telina sunt 12-15 grade celsius. Se dezvolta bine in soluri mijlocii cu fertilitate ridicata, bine drenate si foarte afanate.
Culturile premergatoare sunt castravetii, dovlecii, tomatele, ardeii, varza, conopida mazarea si fasolea. Telina se cultiva prin rasad. Culturile timpurii se planteaza in camp deschis la 15-20 martie iar cele tarzi in lunile mai-iunie. Se recomanda infiintarea culturii pe terenuri imbogatite in toamna cu gunoi de grajd ferment, sau pe cele fertilizate cu substante complexe.
Lucrarile de intretinere sunt cele obisnuite: prasila, irigarea, combaterea bolilor si daunatorilor. Telina este sensibila la numeroase boli, fapt pentru care trebuie sa se acorde o atentie deosebita operatiunii de combatere a bolilor.
Recoltarea se face in vara cand radacina a atins dimensiunea specifica. Capatanile sunt recoltate impreuna cu frunze. Radacinile recoltate pot fi trimise direct catre centrele de comercializare si valorificare.
Pastrarea se face in magazii amenajate, cu temperatura si umiditate constanta. Telina este o radacinoasa care se comporta foarte bine la pastrare. Se recomanda depozitarea, pe perioade lungi, a radacinilor cultivate in ultimul ciclu. Legumele sunt ambalate si pastrate in lazi sau in straturi cu nisip. Pot fi pastrate astfel pana la sase luni.