Acasa  »  Blog  »  DiverseLegume   »   Telina planta aromatica usor de exploatat si valorificat

Telina planta aromatica usor de exploatat si valorificat

Telina este un aliment cunoscut pentru efectele terapeutice de mii de ani. Consumul de telina aduce doar beneficii organimului uman, pe care il energizeaza si revitalizeaza, in special in perioadele de astenie.

Aceasta radacinoasa are actiune digestiva, diuretica, antiasmatica, carminativa si expectoranta. Are actiune benefica asupra litiazei renale, edemului, bronsitei cronice, astmului, nervozitatii, sterilitatatii, impotentei, hipertensiunii arteriale, obezitatii, demineralizarii, starilor febrile, ulceratiilor pielii si degeraturilor. Extractele de telina sunt utilizate si in industria cosmetica. Efectul asupra caderii parului fiind de necontestat. Sucul de telina amelioreaza acneea si tenurile iritate.

Radacinile de telina pot fi recoltate la 120 -150 de zile de la plantare. Buna dezvoltare a culturii este influentata de temperatura, lumina, umiditate si sol.  Temepraturile optime pentru germinarea semintelor de telina sunt 12-15 grade celsius. Se dezvolta bine in soluri mijlocii cu fertilitate ridicata, bine drenate si foarte afanate.

Culturile premergatoare sunt castravetii, dovlecii, tomatele, ardeii, varza, conopida mazarea si fasolea. Telina se cultiva prin rasad.  Culturile timpurii se planteaza in camp deschis la 15-20 martie iar cele tarzi in lunile mai-iunie. Se recomanda infiintarea culturii pe terenuri imbogatite in toamna cu gunoi de grajd ferment, sau pe cele fertilizate cu substante complexe.

Lucrarile de intretinere sunt cele obisnuite: prasila, irigarea, combaterea bolilor si daunatorilor. Telina este sensibila la numeroase boli, fapt pentru care trebuie sa se acorde o atentie deosebita operatiunii de combatere a bolilor.

Recoltarea se face in vara cand radacina a atins dimensiunea specifica. Capatanile sunt recoltate impreuna cu frunze. Radacinile recoltate pot fi  trimise direct catre centrele de comercializare si valorificare.

Pastrarea se face in magazii amenajate, cu temperatura si umiditate constanta.  Telina este o radacinoasa care se comporta foarte bine la pastrare. Se recomanda depozitarea, pe perioade lungi, a radacinilor cultivate in ultimul ciclu. Legumele sunt ambalate  si pastrate in lazi sau in straturi cu nisip. Pot fi pastrate astfel pana la sase luni.

telina

Plantele verzi, profitabile si usor de cultivat in sere si solarii
Gripa aviara, simptome boala, metode de prevenire
autor: admin / data: 29 Nov 2016 / Diverse, Legume

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/anuntagr/public_html/blog/wp-content/themes/Anunturi-Agricultura.ro/single.php on line 38

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

George C: O productie de calitate se face utilizand automatizarile solarino pentru sere si solarii. Automatizarea serelor de legum...
Suplimentsport: Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Câ...
Sportpower: Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate ac...
Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>