Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Telina planta cu importanta economica deosebita

Telina planta cu importanta economica deosebita

Telina, apium graveolens, este o planta foarte cunoscuta din familia Apiceae intens utilizata in gastronomie, industria conservarii si in terapiile naturiste. De la telina sunt utilizate radacinile, tulpinile si frunzele. Din semintele de telina sunt extrase uleiurile volatile utilizate apoi in industria farmaceutica si perfumerie.

Rizomul telinei este gros, rotund si mare cu usoare denivelari. Din acesta pornesc numeroase fire de radacina mai subtiri sau mai groase. Frunzele telinei sunt mari verzi, inchis penate si au petioale foarte lungi.

Organele telinei au in compozitie cantitati impresionante de substante antifungice, antibiotice, vitamine A, C, B – B1, B2, B6, B9, substene precum colina, anhidrida sedanomica, sedanolida, tirazina si acid glutamic. De asemenea telina este bogata in minerale (calciu, fier, potasiu, magneziu, fosfor), emelente importante care ajuta la buna functionarea a organismului.

Planta se dezvolta bine in solurile bogate in elemente nutritive de buna calitate, bine drenate si foarte afanate. Pregatirea terenului incepe toamna odata cu desfiintarea culturii premergatoare. Dintre lucrarile de baza ce trebuie efectuate cu miutiozitate sunt curatarea solului aratura adanca, discuirea, nivelarea de exploatare si fertilizarea de baza. Cultura de telina raspunde bine la ingrasaminte de tipul gunoiului de grajd descompus.

Pentru dezvoltarea corespunzatoare a plantelor de telina solul trebuie fie permeabil si bine afanat. Semintele trebuie sa provina din surse certificate si sa fie de puritate 98%. Acestea trebuie dezinfectate inainte de semanat in solutie de sulfat de cupru.
Semanatul se realizeaza in prima decada a lunii aprilie, cand a trecut pericolul brumelor si a inghetului. Culturile protejate, tipurii pot fi infiintate mai devreme in februarie martie. Plantarea se realizeaza in randuri echidistante astfel: 50X25 sau 40X30.

Respectandu-se aceste distante desimea cultruii este de 70.000 sau 80.000 plante/hectar.

Lucrarile specifice ce trebuie realizate sunt prasitul si umplerea golurilor, la cateva zile dupa plantare. Pe masura de cultura se dezvolta trebuie realizate si lucrari de indepartare a buruienilor, irigare, fertilizare, combatere a bolilor si daunatorilor, recoltare.

cultura de telina timpurie seminte tellina

sursa foto: macoser

Seminte telina, soiuri profitabile
Seminte rosii cherry - soiuri productive, care se dezvolta bine in conditii de stres
autor: Bianca P / data: 26 Jan 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>