Acasa  »  Blog  »  DiverseSanatate   »   Tipuri de oua apreciate in bucataria romaneasca

Tipuri de oua apreciate in bucataria romaneasca

Ouale sunt alimente complexe ce nu trebuie sa lipseasca din dieta. Sunt o sursa excelenta de proteina de buna calitate si sunt bogate in minerale, vitamine, grasimi carbohidrati si fibre. Un singur ou de gaina, este o masa completa,  contine 6 grame de proteina cantitati impresionante de nutrienti. Banalul ou contine 78 calorii, adica asigura aproximativ 3% din necesarul de energie in cazul barbatilor, si 4% din necesarul de energie la femei.

Galbenusul oului contine peste 21 vitamine si minerale, 6,29 g proteine, 27 g calciu, 6 mg magneziu, 96 mg fosfor, 67 mg potasiu, si 4,97 g grasimi.  Cele mai consumate oua in bucataria romaneasca sunt cele de gaina, de rata si prepelita.

Ouale de gaina sunt cele mai utilizate in bucataria traditionala. Sunt introduse in alimetatia bebelusilor de la varste fragede. Sunt extrem de vizibile pe rafturile magzinelor si sunt utilizate proaspete sau in diferite preparate, sunt ingredient de baza in cofetarie. Ouale de gaina au coaja subtire, neteda de culoare alb sau maro-rosiatic. Greutatea acestora variaza in functie de rasa gainii de la care provin – de la 40 la 70g.

Ouale de rata sunt cu 30 % mai mari fata de ouale de gaina. Au coaja de culoare alb sau alb-vezui, gust intens si placut. Sunt foarte hranitoare si foarte bogate in elemente nutritive bune, insa se recomanda a fi consumate cu moderatie. Un ou proaspat de rata contine 130 calorii, 9.6 g grasimi, 9 g proteina, 2.6 g grasimi nesaturate, 1 g carbohidrati si 619 mg colesterol.

Ouale de prepelita sunt recunoscute pentru efectele tamaduitoare pe care le au. Revitalizeaza si energizeaza organismul si ii imbunatatesc functiile de baza. Consumul de oua de prepelita imbunatateste activitatea inimii, regleaza aciditatea gastrica, are efecte benefice asupra organelor reproducatoare. Ouale de prepelita sunt mici si au coaja pestrita.Un ou are cca. 14 calorii, 76g colesterol, 1.17 g proteina, 0.04 carbohidrati, vitamina B12, seleniu, roboflavina si acid folic. Beneficiile pe care le au ouale de prepelita asupra organismului au fost demonstrate de-a lungul timpului prin ample experimente.

tipuri-oua-sanatoase-gaina-rata-prepelita

 

Gripa aviara, simptome boala, metode de prevenire
Salamul de Sibiu, preparat traditional cu renume
autor: Bianca P / data: 28 Nov 2016 / Diverse, Sanatate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>