Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelorDiverse   »   Tipuri de plante furajere care influenteaza dezvoltarea animalelor

Tipuri de plante furajere care influenteaza dezvoltarea animalelor

Plantele furajere, sunt acele plante agricole, perene sau anuale, care sunt utilizate ca hrana pentru animale, sub forma de masa vegetala, in stare proaspata (masa verde, pasune), sau conservata (siloz, fan, faina de fan, brichete).

“Nutret” este denumirea generala data plantelor recoltate care servesc ca hrana pentru animalele domestice erbivore. Nutreturi sunt toate plantele vegetala folosite ca hrana pentru animale si care pun in valuare potentialul productiv al animalelor.

Nutreturile se impart in mai multe categorii:
– verzi, proaspat cosite, de pe pajistile naturale; au dezavantajul ca nu acopera necesarul de hrana al animalelor;
– nutreturi cultivate, in aceasta categorie intra leguminoasele si graminele, au avantajul ca dau randament foarte bun la hectar; importanta deosebita au lucerna, trifoiul, sparceta, ghizdeiul, mazarea, mazarichea, soia furajera, fasolita;
-nutreturi uscate, fanul
-nutreturi concentrate.

Pajistea este cea mai ieftina resursa si este utilizata prin pascut direct catre animale. Pasunatul are si alte avantaje asupra starii de sanatate a animalelor: acestea sunt mai aproape de starea lor naturala, calitatea furjelor de pe pajiste este excelenta.

Furajele verzi se remarca prin digestibilitate ridicata, continut ridicat de proteine, vitamine, saruri minerale; sunt convertite in mod efcicient, calitatea carnii si a laptelui este mai buna.

Furajele  fibroase, sunt reprezentate de fanuri obtinute prin uscarea ireburilor cosite de pe pajistile naturale. Sunt hrana ideala pentru animale, in special in timpul iernii pentru ca sunt bogate in proteine, vitamine si minerale.

Furajele concentrate de buna calitate sunt foarte importante in cresterea si dezvoltarea animalelor, in special a celor tinere. Acestea asigura aportul necesar de proteine, minerale si vitamine, in special pe durata anotimpului rece. Sunt foarte hranitoare si  sunt rapid convertite. Furajele concentrate reprezinta principala hrana a animalelor supuse proceslui de ingrasat.

Tipuri de plante furajere care influenteaza dezvoltarea animalelor

 

Soiuri de prun ideale pentru rachiu
Tuica din fructe. Elemente cheie care duc la obtinerea rachiului de calitate!
autor: Bianca P / data: 23 May 2016 / Cresterea animalelor, Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>