Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Tomatele. Boli care afecteaza cultura de tomate

Tomatele. Boli care afecteaza cultura de tomate

Temperaturile ridicate si umiditatea scazuta favorizeaza aparitia unor boli la cultura de tomate. Plantele afectate de virusuri, bacterii, ciuperci si atacul daunatorilor au o dezvoltate mai slaba si produc mai putine fructe cu calitati comerciale reduse.

In aceasta perioada pot afectate atat culturile protejate din sere si solarii cat si cele din gradina si camp deschis. Pentru prevenirea si aparitia acestor atacuri sunt recomandate urmatorele masuri:

-distrugerea tuturor resturilor vegetale din toamna;
-utilizarea de seminte de buna calitate, libere de infectie pentru rasaduri;
-infiintatea culturii cu rasaduri sanatoase, fara urme de boala;
-respectati asolamentul recomandat de specialisti;
-nu cultivati cartofi imprejurul culturii de tomate;
-irigati cultura dimineata devreme si evitati aspersoarele;
-respectati densitatea optima a plantelor in cultura;
-asigurati fertilizarea corespunzatoare a culturii;
-aplicat cu responsabilitate ingrasamintele;
-utilizati soiuri cu rezistenta crescuta la principalele boli specifice acestei plante.

Patarea cafenie este o boala frecvent intalnita la tomate, in prima faza se pot observa pe marginile frunzelor pete brun roscate. In stadiul urmator acestea se usuca, incet-incet boala este transmisa catre celelalte organe care se usuca si mor. Plantele afectate de timpuriu raman mici iar fructificarea este redusa. Pe fructele verzi atacate se pot observa pete mici de culoare brun-neagra, pe cele atacate in parg se remarca desene inelare rosii si galbene.

Putregaiul cenusiu, una dintre cele mai paguboase boli ale tomatelor, aceeasta este favorizata de umiditatea in exces si de lipsa aerului, este o boala ce afecteaza in general rosiile cultivata in sere si solarii, insa nu ocoleste nici culturile in camp deschis. Atacul se manifeste pe fructe sub forma unui putregai umed si moale la locul de insertie al pedunculului. Pe suprafata tomatelor afecate se pot observa cu usurinta sporii ciupercii de culoare cenusie. Fructele afectate se desprind cu usurinta si cad.

boli ce afecteaza cultura dde tomate

Care sunt particularitatile culturii de fasole
Cultura de vinete, lucrari de ingrijire specifice pentru o productie ridicata
autor: Bianca P / data: 26 Jul 2016 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>