Temperaturile ridicate si umiditatea scazuta favorizeaza aparitia unor boli la cultura de tomate. Plantele afectate de virusuri, bacterii, ciuperci si atacul daunatorilor au o dezvoltate mai slaba si produc mai putine fructe cu calitati comerciale reduse.
In aceasta perioada pot afectate atat culturile protejate din sere si solarii cat si cele din gradina si camp deschis. Pentru prevenirea si aparitia acestor atacuri sunt recomandate urmatorele masuri:
-distrugerea tuturor resturilor vegetale din toamna;
-utilizarea de seminte de buna calitate, libere de infectie pentru rasaduri;
-infiintatea culturii cu rasaduri sanatoase, fara urme de boala;
-respectati asolamentul recomandat de specialisti;
-nu cultivati cartofi imprejurul culturii de tomate;
-irigati cultura dimineata devreme si evitati aspersoarele;
-respectati densitatea optima a plantelor in cultura;
-asigurati fertilizarea corespunzatoare a culturii;
-aplicat cu responsabilitate ingrasamintele;
-utilizati soiuri cu rezistenta crescuta la principalele boli specifice acestei plante.
Patarea cafenie este o boala frecvent intalnita la tomate, in prima faza se pot observa pe marginile frunzelor pete brun roscate. In stadiul urmator acestea se usuca, incet-incet boala este transmisa catre celelalte organe care se usuca si mor. Plantele afectate de timpuriu raman mici iar fructificarea este redusa. Pe fructele verzi atacate se pot observa pete mici de culoare brun-neagra, pe cele atacate in parg se remarca desene inelare rosii si galbene.
Putregaiul cenusiu, una dintre cele mai paguboase boli ale tomatelor, aceeasta este favorizata de umiditatea in exces si de lipsa aerului, este o boala ce afecteaza in general rosiile cultivata in sere si solarii, insa nu ocoleste nici culturile in camp deschis. Atacul se manifeste pe fructe sub forma unui putregai umed si moale la locul de insertie al pedunculului. Pe suprafata tomatelor afecate se pot observa cu usurinta sporii ciupercii de culoare cenusie. Fructele afectate se desprind cu usurinta si cad.