Acasa  »  Blog  »  Traditii romanesti   »   Traditii si obiceiuri Pascale – taierea mielului

Traditii si obiceiuri Pascale – taierea mielului

Traditia taierii mielului este una extrem de veche, iar romanii inca pastreaza si apreciaza acest obicei. Inca de la inceputul umanitatii, mielul a constituit un element de jertfa, un simbol de multumire, un mod de comunicare cu Divinitatea.  Mielul a fost oferit ca jertfa de Abel, fiiul lui Adam si al Evei. Acest animal pur si neprihanit, bland cu aspect  inocent si privire induiosatoare, este cel mai comun element de sactificiu.

Traditia sacrificarii este prezenta nu doar in cultura crestin-ortodoxa. Aceasta practica este savarsita si de evrei si de musulmani, dar si la popoarele into-americane. Oile, primele animale domseticite de om au o simbolistica aparte si in mitologia greaca, lana de aur fiind pretioasa nu doar prin aspectul special.

Pe terirotiul carpato-danubiano-pontic tradita sacrificarii mieilor este veche, chiar dinanintea crestinizarii populatie geto-dace. La geti se practica sacrificarea mieilor la inceput de primavara, ca omagiu adus naturii pentru renastere si bogatie. Mai tarziu in folclorul popular, mioarele au devenit nu doar element de sacrificiu ci si protectoare ale omului (balada populara Miorita).

In cultura crestina, primii propovaduitori, il numeau pe Iisus “Mielul lui Dumnezeu” pentru ca se jertfea pentru mantuirea poporului iudeu; Fiul Domnului trimis catre moarte, pentru a curata pacatele omenirii. In primii ani ai crestinismului, sacrificarea mileului era asociata cu rastignirea pe cruce a lui Hristos. Pana in secolul V aceasta traditie a fost pastrata si transmisa de adeptii crestinismului, dupa care a inceput sa isi piarda din insemnatate.

Scopul sacrificari mielului de Pasti are ca principala insemnatate  comunicarea cu Dumnezeu. Aceasta ofranda adusa Divinitatii, are incaracatura spirituala mare. Un aspect important este legat de dimensiunea animalului sacrificat. Deci cu cat este mai mare si mai frumoasa ofranda cu atat este mai mare gratitudinea si aprecierea.

In anumite zone ale Romaniei sacrificarea mielului se face cu fast, in prima Duminica de dupa sfinetele Pasti, iar ritualul este insotit de slujba religioasa specifica. Dupa sacrificare animalul este impodobit cu flori si stropit cu aghiazma.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei
autor: Bianca P / data: 02 Apr 2017 / Traditii romanesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>