Acasa  »  Blog  »  Sanatate   »   Trichineloza, boala grava ce trebuie atent monitorizata

Trichineloza, boala grava ce trebuie atent monitorizata

Trichineloza este o boala parazitara, contactata la om prin consumul de carne de porc infectata cu larvele unui vieme nematod din genul Trichinella. Din acest gen fac parte opt specii, insa doar sapte se transmit la om. Cel mai frecvent agent patogen care provoaca trichineloza la om este Trichinella spiralis.

Contaminarea la om se produce prin ingerarea de carne (de obicei de porc sau mistret) incorect preparata termic care contine larve vii inchistate de parazit. Boala poate fi usor prevenita prin controlul sanitar al carnii, inainte de a fi consumata. Aceasta masura trebuie luata in special in cazul animalelor crescute in gospodarii.

O alta masura profilactica ce poate fi luata in considerare este legata de modul de crestere a porcului. Aplicarea masurilor profilactice in procesul de crestere a suinelor, scad considerabil riscul infestarii cu acest agent patogen. Sobolanul este unul dintre vectori care favorizeaza infestarea porcilor cu acest vierme nematod parazit.

Trichineloza este o boala cu risc crescut pentru oameni, boala nediagnosticata si netratata la timp poate duce la deces. Perioada de incubatie variaza intre 2 si 28 de zile, media se ridica insa la 10-14 zile. Canitatea de larve ingerate este direct proportionala cu perioada de maifestare a bolii.

Boala evolueaza in trei faze:

Faza intai sau faza intestinala, debuteaza de obicei la 2-3 zile dupa ingerarea carnii infestate si se manifesta prin stare alterata, molesala, diaree, greata, stari de voma si crampe abdominale.

Faza a doua sau cea de diseminare a larvelor in sange are loc la 2-4 saptamnai dupa consumarea carnii infestarte. Se manifesta cu stari de febra, mialgii, edem facial, eruprii cutanate, urticarie.

Faza a treia, sau cea tisulara (de inchistare a larvelor in muschi) este cea mai severa dintre toate fazele. Aceasta faza poate fi diagnosticata doar prin efectuarea biopsiei. In acest stadiu se pot manifesta complicatiile neurologice si cardio-vasculare.

Trichineloza este o boala ce poate provoca decesul omului, de aceea trebuie atent monitorizata. Analizele de laborator trebuie efectuate inainte de consumarea carnii de porc pentru ca animalele infectate nu prezinta simptome de boala.

trichineloza-boala

Craite - plante medicinale si decorative cu numeroase calitati
Sofranul, condiment cu proprietati terapeutice
autor: Bianca P / data: 20 Dec 2016 / Sanatate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>