Turfele sunt ciuperci comestibile din familia Tuberaceae, ce se dezvolta doar la radacinile anumitor specii de arbori (stejar, alun, pin, fag). Trufele preiau din aroma, culoarea si mirosul arborelui cu care traieste in simbioza, astfel ca gustul acetora este influentat de arborele cu care traieste in simbioza. In bucatariile internationale trufele sunt considerate delicatese, iar pretul preparatelor cu trufe este pe masura.
Aceste ciuperci pot fi gasite in pamant la adancimi de 15-45 cm. Prefera solurile calcaroase, argiloase si pe cele bogate in humus si substante minerale ( azot, calciu, fier, fosfor si potasiu). Solurile propice pentru dezvoltarea trufelor sunt umede, afanate si bine aerisite. Recolta trufelor se realizeaza cu ajutorul cainilor antrenati in acest scop.
Sunt alimente foarte bogate in elemente nutritive de inalta calitate si nu provoaca niciodata alergii. Sunt un super-aliment indicat pentru cei mai inversunati dintre vegetarieni si vegani datorita aportului inalt de proteine. In compozitia trufelor se gasesc cantitati mari de lipide, saruri minerale (calciu, fier, zinc, potasiu, sodiu, clor, fosfor, magneziu, seleniu), vitamine (B1, B2, B3,B5, D, C, K,A si E), acid linolenic, uleiuri eterice, fibre si carbohidrati. Intr-un cuvant trufele sunt alimente foarte complexe si foarte hranitoare.
Trufele sunt indicate persoanelor care sufera de diabet zaharat pentru ca substantele pe care le contine ajuta la reglarea nivelului de zahar din organism. Personele care au colesterolul ridicat pot consuma aceste minunate alimente in cantitati infinite. Acizii grasi nesaturati au efecte benefice asupra inflamatiei colonului si regleaza nivelul de trigliceride din sange.
In Romania trufele pot fi gasite in padurile de stejar, alun, fag si pin din judetele Brasov, Harghita, Covasna, Cluj, Bistrita, Mures, Caras-Severin,Telorman, Timis, Mehedinti. Judetul Hunedoara este o adevarata mina de trufe.
Trufele albe de vara, trufele de iarna (Tuber Brumale), trufele cu spori mari (Tuber Macrosporum), trufele porcesti (Choiromyces meandriformis) sau fierea pamantului (Tuber melanosporum) sunt adevarate tezaure. Aceste pretioase ciuperci pot fi valorificate imediat.