Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Tuica din fructe. Elemente cheie care duc la obtinerea rachiului de calitate!

Tuica din fructe. Elemente cheie care duc la obtinerea rachiului de calitate!

Rachiul sau tuica este o bautura alcoolica autohtona,  obtinuta prin fermentarea si distilarea borhoturilor din fructe. Ca materie prima pentru tuica mai pot fi folosite si sucurile fermentate din fructe si subprodusele rezultate din procesul de vinificatie. Rachiu are tarie incadrata intre 23 si 50% si prezinta aroma specifica materiei prime din care a fost obtinut.

Romanii apreciaza gustul intens aromat al rachiurilor din fructe. Sunt cunoscute mai multe tipuri de tuica: de pere, de mere, de cirese, de visine, de caise, de piersici, de fructe de padure, dar cel mai apreciat sortiment este  cel de prune.

Tehnologia de productie a rachiului de fructe presupune mai multe etape: adunarea/alegerea materii prime, pregatierea materiei prime (curatare, spalare, eliminare samburi, zdrobire, etc.), plamadirea, fermentarea, distilarea, limpezirea produsului distilat, depozitarea produsului distilat si etapa de invechire.

Pentru a obtine un rachiu de calitate e musai ca vasele in care sunt depozitate fructele zdrobite pentru feremntat sa fie bine igienizate, confectionate (de preferat ) din lemn sau inox.  Procesul de fermentare se desfasoara in conditii optime, cand temperatura este ridicata, 14 -23 grade celsius,  si poate dura pana la 10  zile. Daca temperaturile sunt mai ridicate fermetatia completa se poate incheia in sase zile.

Maturarea si invechirea rachiului obtinut fin fructe sunt doua procese care pot spori calitatile licorii obtinute. Pentru a capata savoarea cunoscuta tuica trebuie lasata la maturat in vase de sticla. In aceest fel gustul aspru si intepator este inlocuit de o aroma armonioasa si placuta, specifica.

Invechirea tuicii este un proces care presupune depozitarea bauturii maturate in vase confectionate din stejar batran. Substantele tanate,  colorante si pectice din lemnul de stejar sunt transferate tuicii care capata culoare intensa galbena, gustul produsului distilat este intensficat si imbunatatit. Invechirea rachiului se realizeaza in spatii special amenajate cu temperatura constanta cuprinsa intre 15-20 grade celsius si  o umiditate a aerului de 75-80%.

tuica de fructe naturala

Tipuri de plante furajere care influenteaza dezvoltarea animalelor
Factori care sportesc productia la cultura de rapita
autor: Bianca P / data: 20 May 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>