Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Tutunul, o investitie profitabila usor de exploatat

Tutunul, o investitie profitabila usor de exploatat

Tutunul este o planta de genul Nicotiana ce face parte din familia Solanaceae. Aceasta planta este cultivata si exploatata pentru frunzele mari, ce sunt materie prima pentru obtinerea tigaretelor. Tutunul este o planta productiva, de pe un hectar de teren pot fi obtinute pana la 2000 kg de frunze.

In tara noastra sunt cultivate soiurile Burley 196 si Virginia 177. Cultivarea tutunului a devenit o afacere atractiva datorita cererii ridicate, atat pe piata interna cat si pe cea externa.

Plantele de tutun nu sunt pretentioase fata de conditiile solului si pot fi cultivate mai multi ani de-a randul pe aceiasi sola, fara  sa inregistreze fenomenul de oboseala a solului. Se dezvolta bine daca este cultivat dupa grau sau orz de toamna.  Fertilizarea solului este o lucrare ce trebuie corect executata. Terenul trebuie imbogatit cu  azot, P2O5 si 5,0 kg K2O, pentru ca aceste elemente influenteaza calitatea frunzelor de tutun.

Aratura de vara trebuie executata la adancime de 25- 30 cm, aceasta aratura mentine solul afanat pe tot timpul verii. Terenul trebuie grapuit si bine nivelat in primavara, inainte de plantare.

Tutunul este o planta sensibila la temperaturi scazute, de aceea specialistii recomanda cultivarea tutunului prin rasaduri. Culturile de tutun nu sunt infiintate prin semanat direct in camp. Semintele certificate, care indeplinesc conditiile de puritate sunt semanate in rasadnite calde dupa data de 20 martie.

Rasadnitele calde utilizate in tara noastra au ca sursa de caldura gunoiul de grajd proaspat. Sunt construite platforma inalte de 50-60 cm gunoi de grajd peste care se adauga strat de pamant de 15 cm grosime. In astfel de rasadnite sunt semanate semintele, care au suferit in prealabil un proces de spalare.

Principalele lucrari care trebuie efectuate plantelor din rasadnita sunt: aerisirea, udatul, plivitul, terotajul (adaugarea mranitei ), aplicarea ingrasamintelor, combatarea bolilor si calirea.

Plantarea se face in randuri se face dupa data de 25 aprilie, cand nu mai exista risc de bruma si inghet. Distantele de plantare sunt stabilita in functie de soi, si variza de la 35-60 cm intre randuri si  15 -40 cm intre plantele din rand. La trei, patru zile dupa plantare se verifica cultura si se completeaza golurile.

Lucrarile specifice tutunului sunt: combaterea buruienilor, politul, carnitul, copilitul,  combaterea bolilor si daunatorilor si irigarea.

Recoltarea frunzelor de tutun se face cand plantele ajung la maturitatea tehnica, cand frunzele ating maximum de dezvoltare. Recoltarea se realizea treptat, de la baza catre varf, pentru ca frunzele nu ating maturitatea in acelasi timp. Semne care indica ca frunza a atins maturitatea tehnica sunt: pierderea luciului, aparitia de pete galbui spre varf si margini, caderea perisorilor si ruperea cu usurinta.

Dospitul si uscare sunt prcese specifice culturii de tutun care imbunatatesc calitatea tutunului. Predarea frunzelor se poate realiza dupa ce frunzele au fost uscate si aranjate in fasciule de 15-25 foi.

cultura de tutun in romania

Galbenelele, plante medicinale ce pot fi cultivate cu usurinta in gradina
Cultura capsunului in jgheaburi suspendate, o afacere inteligenta
autor: Bianca P / data: 30 May 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

acilapu: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg ...
alicezi60: New super hot photo galleries, daily updated collections http://tiava.porn.instasexyblog.com/?elise free iphone vo...
AnthonyWaymN: adrenalin bot - adrenaline bot lineage, настройка а...
Jaredgep: check top casinos online games, ...
unaciteco: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxil 500mg ...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>