Uleiul de floarea soarelui este un produs natural obtinut prin presarea la rece a semintelor florii de floarea soarelui. Acest preparat nu este supus procedeelor termice astfel incat isi pastreaza nealterate toate proprietatile terapeutice si nutritive.
Utilizat ca adaos de hrana are numeroase alte efecte benefice asupra organismului: este eficient in dezintoxicarea organismului, prevenirea afectiunilor gingiilor, ajuta la tratarea bolilor respiratorii ale cailor superioare, este eficient in tratarea si prevenirea arteriosclerozei si a accidentelor vasculare, ajuta la prevenirea constipatiei, amelioreaza durerile de urechi si nu in ultimul rand creste rezistenta organismului la frig si umezeala in anotimpul rece.
Consumat in stare proaspata, nepreparat termic uleiul de floarea-soarelui nu contine conservanti, chimicale si nu are colesterol. Pentru ca este obtinut prin presare la rece, uleiul isi pastreaza gustul si aroma placuta a semintelor de floarea soarelui. Are miros placut, nu este gretos, are o culoare galben stralucitoare si valoare nutritiva ridicata.
Acest sortiment de ulei este bogat in vitaminele A, K, E si F, acizi grasi esentiali, substanta antiinfectioase, lecitina si numeroase minerale benefice organismului. Este utilizat in special ca produs alimentar.
Obtinera uleiului de floarea soarelui este un proces complex si are numeroase etape ce trebuie respectate cu strictete pentru a beneficia de un produs de inalta calitate.
Etapele ce trebuie urmate sunt: receptarea materiei prime, calitativa si cantitativa; depozitarea materiei prime -depozitele trebuie prevazute cu diferite instalatii care asigura pastrarea in stare excelenta a semintelor; etapa de curatare, separare de impuritati si spalare este urmata de uscarea materiei prime; urmeaza etapele de decojire, macinare si prajire; presarea semintelor se realizeaza cu ajutorul presei mecanice care functioneaza prin cresterea treptata a presiunii si in final rafinarea uleiului, care are ca scop obtinerea unui ulei cu aspect comercial placut.
Prin rafinarea uleiului se urmareste eliminarea suspensiilor mecanice, a mucilagiilor, a pigmentilor coloranti, a substantelor odorante, a gliceridelor cu punct de topire ridicat si a acizilor grasi liberi.