Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelorDiverse   »   Vaci de lapte, rase superioare

Vaci de lapte, rase superioare

Vaca este cel mai mare animal domestic crescut in Romania. Este un animal rumegator de talie mare, crescut in gospodarii si in sistem intansiv pentru carne, lapte si piele. Cresterea vacilor este o indeletnicire cu o traditie veche. Bovinele sunt in general animale care convertesc foarte eficient hrana vegetala in produse de calitate excelenta.

Baltata romaneasca este o rasa autohtona foarte productiva, formata prin incrucisarea dintre Sura de stepa transilvaneana si taurul Simmental. Animalele sunt docile si linistite si convertesc bine hrana. Laptele produs de acestea are calitati exceptionale, grasimea este de cca 4%. Perioada de lactatie este lunga, femele prezinta precocitate de lactatie.

Vacile din rasa  HOLSTEIN sunt cunoscute pentru productia ridicata de lapte. Animalele se caracterizeaza prin gat lung si subtire, trunchi trapezoidal. Toracele este lung, putin adanc si putin larg. Abdomenul vacilor  HOLSTEIN este voluminos, se termina cu uger mare de forma patrata. Varietatile acceptate la aceasta rasa sunt baltata negru cu alb sau negru cu rosu.

Simental este o rasa foarte productiva, iar laptele pe care il ofera este gras, de buna calitate. Culoarea vacilor este alba cu pete rosiatice sau galbui cu delimitari precise intre ele. La aceasta rasa capul si partea inferioara a picioarelor au intotdeauna culoare alb. Pe durata vietii pot produce pana la 8000 l de lapte. Femelele sunt animale blande si prezinta fertilitate indelungata, pot nasta chiar si 13 vitei.

MONTBELIARD este o rasa mixta ce s-a format in Franta. Are rezultate excelente daca este exploatata pentru carne, dar are aceeasi rezultate si daca este crescuta pentru lapte. Si carnea si laptele au calitati superioare. Carea este suculenta, gustoasa si bogata in proteine de inalta calitate. Laptele produs de vacile MONTBELIARD are o grasime medie de 3.88%.

vaci de lapte

Boli frecvente ce pot afecta bovinele de carne
Metode traditionale de obtinere a afinatei
autor: admin / data: 06 Jun 2016 / Cresterea animalelor, Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>