Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Varza leguma traditionala, usor de valorificat

Varza leguma traditionala, usor de valorificat

Varza este una dintre cele mai vechi legume cunoscute si utilizate de om. Este o planta din familia Crucifere cu dezvoltare bianuala: in primul an vegeteaza, iar in al doilea an infloreste.

Poate fi gasite sub numeroase variatiuni: varza de Bruxelles, cu tuplina inalta si capatana mica, varza creata cu frunzele incretite si capatana afanata, varza rosie si varza alba.

Varza poate fi cultivata fara restrictii in toate regiunile din tara noastra, si ocupa locul al doilea din totalul suprafetelor cultivate cu legume. Acesta cultura reprezinta o oportunitete pentru agricultorii care detin terenuri mai putin bogate in elemente nutritve.

Cele mai productive soiuri de varza alba cultivate in Romania sunt: varza alba „Ditmark”, varza alba “Buzoiana”, varza alba “de Buzau”, soiul “Magura” si Silviana.
Varza alba „Ditmark” este cel mai utilizat soi timpuriu cu calitati productive deosebite. Perioada de vegetatie a plantei variaza intre 95 si 105 zile, capatana are forma seferica sau usor lunguiata, iar greutatea variaza intre 1 si 1.3 kg. Recoltarea capatanilor se poate face la sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie. Varza timpurie „Ditmark” este destinata consumului in stare proaspata, mai putin pentru murat si conservat.

Varza alba „Buzoiana” este un soi tardiv cu perioada de vegetatie de cca. 140 zile. Plantele sunt inalte si ating 70 cm, diametrul rozetei ajunge la 95 cm. Frunza este verde-albastruie acoperita cu strat fin de pruina. Capatana are forma eliptica si atinge cu usurinta 3-4 kg. Productivitatea este foarte ridicata de  60-70 de tone la hectar, daca este cultivata in solurile bogate din sudul tarii. Se pastreaza foarte bine in timpul iernii si este pretabila pentru murat.

Varza De Buzau a fost omologata inca din 1968 si este cel mai vandut soi de toamna. Frunzele sunt foarte fine, crocante si au calitati gastronomice deosebite. Perioada de vegetatie atinge 140 de zile, capatanile pot fi recoltate la sfarsitul lunii octombrie. Capatanile ating masa de 2-3 kg si sunt foarte indesate. Varza De Buzau este foarte buna pentru murat.

cultura de varza

Cultura de ardei gogosar. Soiuri de gogosari destinate murarii
Soiuri de dovleci ce pot fi plantati in gradina
autor: Bianca P / data: 18 Aug 2016 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>