Acasa  »  Blog  »  Rete culinare   »   Varza murata, beneficii asupra starii de sanatate. Reteta traditionala de murare

Varza murata, beneficii asupra starii de sanatate. Reteta traditionala de murare

Varza murata este un aliment folosit in  bucataria romaneasca din cele mai vechi timpuri. Este utilizata pentru ca asigura savoare mancarurilor dar si pentru beneficiile pe care ofera organismului.

Este bogata in vitamina C si ajuta organismul sa lupte impotriva racelilor si gripelor sezoniere. O portie de varza murata asigura cantitatea zilnica necesara de vitamina C.

Este eficienta in prevenirea cancerului. Numeroase studii au demonstrat ca varza, brocoli si conopida sunt alimente excelente care ajuta la prevenirea cancerului. S-a constatat ca procesul de fermentatie pe care il sufera varza murata ajuta la eliminarea substantelor cancerigene din organism.

Varza murata este pansament pentru afectiunile stomacului. S-a dovedit ca in componenta acestei legume se gaseste din plin vitamina U, care ajuta la vindecarea ulcerului peptic. Aceata leguma ajuta la reglarea bacteriilor bune ce se gasesc la nivelul intestinului si este considerata a fi un probiotic natural.

Iata o metoda traditionala de a mura varza, pentru a va bucura de efectele benefice ale acestui aliment pe durata anotimpului rece.

Ingrediente:

capatani de varza,
sare,
piper boabe,
frunze de visin,
gutui,
hrean,
boabe de mustar,
un stiulete de porumb,
tulpini de marar

Pentru a va bucura de  rezulte excelente, trebuie sa tineti  cont de fiecare detaliu si ingredient al retetei. Alegeti  capatani de dimensiuni medii, care nu sunt foarte, foarte indesate. Curatati-le de primele frunze, spalati-le si crestati-le la baza sau scobiti-le in dreptul cotorului. Inainte de a aseza verzele, puneti pe fundul butoiului o parte din betele de marar uscat,  printre care intercaltati bucati de hrean, 2 – 3 foi de dafin, o mana de boabe de porumb si cateva felii de gutuie (care ii va oferi savoare si ii va grabi fermentarea). Asezati capatanile in butoi una, peste alta.

Urmatorul pas este de pregatirea saramurii: la un litru de apa (la temperatura camerei) se adauga o lingura de sare grunjoasa. Saramura astfel obtinuta  trebuie sa acopere varza! Adaugati ingredinetele ramasa.

Butoiul se acopera cu gratar si piatra de rau. Din trei in trei zile (pentru doua saptamani), varza  trebuie pritocita pentru a nu deveni cleioasa si pentru a nu capata un gust sau miros neplacut.

Butoiul trebuie depozitat la temperatura camerei!

reteta varzamurata

Ardeiul gogosar, aliment vedeta in bucataria romaneasca
Vanata - Solanum melongena, leguma complexa cu numeroase beneficii
autor: Bianca P / data: 18 Aug 2016 / Rete culinare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
gratian: Specificati,va rog,ca O.S.P.A. executa analiza solului si planul de fertilizare !...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>