Acasa  »  Blog  »  Stiri   »   Apicultura, stupul standard orizontal

Apicultura, stupul standard orizontal

Orice tip de  stup este foarte bun pentru cresterea si dezvoltarea familiei de albine. Insa apicultorul trebuie sa fie atent la cateva detalii pentru a beneficia de stupi calitativi; este important ca stupii sa fie realizati din materiale de calitate, bine finisate, pentru a nu se deteriora si a pune in pericol roiul de albine. Un alt factor de care trebuie sa se tina cont este dimensiunea, pentru ca familiile cresc destul de repede, trebuie sa li se asigure suficient spatiu.

Stupii sunt constructii din lemn confectionate de oameni pentru adapostirea albinelor, in vederea valorificari mierii obtinute de la acestea. Stupii au in componeta rame mobile care faciliteaza accesul omului la cuib. In tara noastra sunt utilizati stupii orizontali, stupii verticali si stupi multietajati.

In stupii orizontali dezvoltarea familiei de albine se face pe orizontala fata de suprafata solului. Stupii standard orizontali sunt confectionati din scandurii de 24 mm grosime, fundul acestora este fix si este intarit cu bare transversale.

Corpul are forma de paralelipiped si este alcatuit din scandurii, dimensiunile interioare standard ale unui stup orizontal sunt 45 x 78 x 38 cm, iar volumul este de 116l. In stupul orizontal se gasesc cca 20 de rame, doua difragme si sase scandurele de podisor. Diafragmele au rol de separare a cuibului; iar scandurelele de podisor au rolul de a fixa ramele in timpul transportului. In peretii laterali se gasesc, doua deschizaturi prevazute cu site metalice ce asigura ventilarea corespunzatoare a stupului.

Capacul stupului care imbraca partea superioara a constructiei este rabatabil si de obicei este prevazut cu balamale cu care se fixeaza de corp.

Avantajele pe care le are stupul orizontal: sunt mai usor de utilizat si permit manipularea rapida ramelor; sunt rezistenti si usor de transportat, in astfel de stupi pot fi adaposite una sau doua familii de albine.

Ministeru Agriculturii poate lansa primle norme metodologice de finantare a PNDR 2020
Fondurile europene destinate sectorului vini-viticol au avut grad de absorbtie de 100%, in PNDR 2008-2013
autor: admin / data: 03 Jul 2015 / Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>