Acasa  »  Blog  »  Pomi fructiferi   »   Avantajele plantarii pomilor altoiti

Avantajele plantarii pomilor altoiti

Altoirea este procesul de unire a doua sau mai multe plante diferite, astel incat sa se produca un proces de unire, iar plantele sa creasca impreuna. Altoirea se realizeaza din mai multe motive: pentru a creste rezistenta la boli si daunatori, pentru a produce un soi nou, pentru a obtine de sminte noi, pentru a creste gradul de adaptabilitate a pomilor la conditiile de sol si clima.

Procesul de altoire a pomnilor fructiferi se realizeaza in pepiniere.

Un pom altoit se compune din doua parti: portaltoi si altoi. Portalotiul este reprezentat de partea subterana, adica de radacina iar altoiul este reprezentat de partea aeriana, adica de tulpina.

Uneori se practica si altoirea sub coroana, la inaltimea de 60-120cm. In astfel de situatii portaltoiul este reprezentat de trunchi si radacina, iar altoiul este repreztat de coroana. Pomii fructiferi astfel altoiti sunt mai rezistenti la ger, daca portalotiul este o specia salbatica, indigenta.

Conforma studiilor pomii altoiti cu soiuri rudimentare cresc foarte vigurosi, fructifica mai tarziu, rezista bine la seceta, boli si daunatori. Fructele dezvoltate in astfel de situatii au vigoare mai slaba, colorit mai putin puternic si calitati culinare deosebite.

Fata de pomiii fructiferi obtinuti din samanta, pomii altoiti prezinta vigoare ridicata, intra pe rod timpuriu si produc fructe de calitate superioara. Un alt avantaj al pomior altoiti, este ca transmit toate calitatile dezvoltate catre urmasi, deoarece raman neschimbati pentru o lunga perioada de timp.

Altoirea pomilor nu se face oarecum, intre soiurile alese trebuie sa existe o oarecare afinitate, si o potrivire ridicata a insusitilor. In cazul in care nu se tine seama de aceste detalii altoirea nu are succes.  Cele mai des intlanite manifestari ale altoirii nereusite sunt:

  • aparitia de umflaturi la locul imbinarii;
  • pomii cu vigoare slaba;
  • diferente mari de grosime intre altoi si portaltoi;
  • ingalbenirea prematura a frunzelor;
  • fructificarea slaba sau excesiv de timpurie;
  • cresterea slaba a lastarilor.

Deci plantarea pomilor altoiti este o practica preferata, in locul plantarii pomilor fructiferi obtinuti din samanta. Caracteristicile pomilor altoriti sunt superioare celor obtinuti din sminte. De regula pomii provenit din samanta sunt folositi pe post de portaltoi.

Soiuri de nuc perfect adaptate conditiilor din Romania
Care sunt bolile care produc caderea fructelor la prun
autor: admin / data: 20 Jun 2017 / Pomi fructiferi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>