Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Boli la cultura de sfecla rosie

Boli la cultura de sfecla rosie

Sfecla rosie  – Beta Vulgaris – este o planta tot mai cultivata pe teritoriul Romaniei. Radacina carnoasa a sfeclei rosii este folosita in alimentatie ca leguma. Acesta radacinoasa este valorificata cu usuritna si ca furaj pentur animale, dar si in diferite industrii  – este materie prime pentru obtinerea culorii rosu intens, este folosita in terapiile naturiste. Sfelca rosie este si o buna planta premergatoare pentru alte culturi; lasa solul bogat in numeroase elemente nutritive.

Bolile care efecteaza cultura de sfecla rose sunt: Mozaicul frunzelor, Rizomania, Arsura bacteriana, Putrezirea plantutelor.

Mozaicul frunzelor este o viroza foarte agresiva produs de Beet mosaic virus. Primele manifestari de boala sunt vizibile la doar cateva zile de la infectare. Nervurile se decoloreaza rapid, apoi se observa pete neregulate deschise la culoare. Tesuturile afectate isi modifica modul de dezvoltare, frunzele atacate grav de viroza se increstesc.

Boala este transmisa de afide si alti daunatori. Principalele masuri de prevenire si combatere a bolii sunt: aplicarea de tratamente pentru combaterea afidelor si a daunatorilor, fertilizarea echilibrata a culturii, infiintarea culturii in epoca optima, indepartarea plantelor bolnave, utilizarea de material semincer sanatos.

Rizomania este o viroze produsa de Beet necrotic yellow vein virus ce afecteaza cultura de sfecla rosie, indiferent de stadiul de dezvoltare a plantelor. Plantatiile afectate de Beet necrotic yellow vein virus  in stadiile de inceput sunt distruse in totalitate. In fazele avansate plantele supravietuiesc insa productiile sunt slabe calitativ si cantitativ.

Cele mai eficiente masuri de combatere a bolii sunt evitarea infiintarii culturii in solurile umede, semanarea timpurie, realizarea de tratamente impotriva buruienilor, realizarea de tratamente impotriva daunatorilor, cultivarea de hibizi rezistenti la boala.

Arsura bacteriana este o boala foarte agresiva produsa de Pseudomonas syringae pv aptata. Boala ataca plantele care sunt in fazele mai mari de dezvoltare. Primele simptome vizibile sunt aparitia de pete brun-negricioase, inconjurate de halou inchis.

Care sunt cele mai productive si mai rezistente soiuri de cartof
Boli care afecteaza grav cultura de cartof
autor: admin / data: 31 Jul 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>