Sezonul cald vine de multe ori si cu numeroase boli care pot afecta starea de sanatate a pasarilor crescute in gospodarie sau in fermele specializate. Tarcul, adaposturile, rezervoarele de hrana si de apa, ale pasarilor pot fi sursa de agenti patogeni, in special in sezonul cald. Anumite boli pot afecta o singura pasare, altele un intreg card. Pentru a preveni imbolnavirile colective medicii veterinari recomanda urmarirea perioadica a pasarilor si instaurarea carantieni de la primele semen de imbolnavire. Cele mai frecvente semnale de imbolnavire sunt lipsa apetitului, modificarea satarii generale a pasarii, modificarea consistentei excermentelor, modificarea aspectului penajului.
O afectiune care a afectat in ultimii ani pasarile din tara este gripa aviara. Aceasat boala este cauzata de mutatia virusului gripal si este foarte grava datorita gradului mare de contagiozitate. Virusul se transmite la om si poate provoca forme agresive de boala. Sursa de contaminarea a gripei aviare o constituie pasarile migratoare. Virusul afecteaza toate speciile de pasari ( curci, gaste, rate, gaini, bibilici, lebede, s.a), si uneori poate produce daune totale.
Pasarile afectate manifesta in prima parte a bolii, aspect ciufulit, stare usor alterata si scaderea productiei de oua. Pe masura ce evolueaza boala, pasarile pierd apetitul, penajul devine murdar si au fecale modificate. Dupa 48 de ore de la primele simptome survine decesul. Ca metoda de preventie specialistii recomanda vaccinarea pasarilor.
Trichomonoza, este o boala produsa de agentii patogeni din familia Trichomonadidae. Boala apare mai frecvent la pasarile tinere, pe fondul igienie precare. Principalele surse de contaminare sunt furajele infestate, apa si excrementele contaminate. Pasarile afectate prezinta apatie se manifesta lipsa poftei de mancare, diaree, stopare a cresterii si mai tarziu moartea. Boala afecteaza ganile, curcile, ratele si mai rar gastele. Diagnosticul bolii se pune in urma examenelor specializate de laborator.
Holera aviara este o boala cu rata de mortalitate ridicata, produsa de Pasteurella multocida . Afecteaza pasarile cu varsta mai mare de 16 saptamani, principalele surse de infectie sunt pasarile bolnave, hrana si adapatorile contaminate. Pasarile afectate pierd apetitul, scad rapid in greutate si au dificultate de respirare. Pasarile bolnave trebuie izolate si chiar daca sunt tratate nu se recupereaza complet.