Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Care sunt cele mai importante aspecte care asigura o cultura de cartof valoaroasa

Care sunt cele mai importante aspecte care asigura o cultura de cartof valoaroasa

Cartoful, Solanum tuberosum, este o planta erbacee din familia Solanaceae. De la aceasta planta comestibili sunt doar tuberculii care se dezvolta in sol. Solanum tuberosum este o planta originara din America de Sud, din zona muntilor Anzi. Datotita tuberculilor bogati in amidon si carbohidrati, aceasta planta este in prezent culivata la scara larga pe tot globul. Este al patrulea aliment consumat in lume dupa orez,  grau si porumb.

Plantele de cartof au inaltimea medie de 50-100 cm, tulpina se prelungeste in sol si se termina cu 2-20 de  tuberculi. In prezent se cultiva peste 200 de varietati si soiuri de cartof.

1. Lumina: plantele de cartof au necesar ridicat de lumina, cel putin 6 ore de lumina pe zi. Deci cultura de cartof trebuie infiintata in zone insorite.

2. Caldura: aceasta cultura are necesar moderat de caldura. Se dezvolta bine in intervalul de temperatura 15-26 grade celsius; este afectata de temperaturile mai mici de 7 grade celsius si de temperaturile mai ridicate de 31 de grade celsius.

3. Apa: Solanum tuberosum este o planta cu  necesar ridicat de apa. Umiditatea solului trebuie sa fie ridicata, in special in perioade de formare si dezvoltare a tuberculilor. Irigarea culturii de cartof este o lucrare obligatorie, in special in perioadele de deficit hidric.

4. Solul: cartoful vegeteaza bine pe diferite tipuri de sol. Creste bine in solurile mijlocii, usoare lutoase si nisipoase, care sunt bine drenate si bine afanate. Recoltele sunt impresionante cand terenul este imbogatiti cu fertilizatori naturali.

5. Plantele de cartofi nu suporta monocultura, randamentul in acest sistem fiind redus de la un sezon la altul. Premeragatoarele  ideale pentru cartof sunt cerealele, fasolea, bobul, ceapa si varza.

Cultura de cartof se infiinteaza prin tuberculi plantati in randuri echidistante. Plantarea se poate realiza manuala sau mecanizat. Cartofii pot fi plantat in lunile martie – aprilie, in functie de regiune si specificul climatic. Recoltarea tuberculilor se realizeaza manual sau mecanizat cu echipamente speciale.

Cum pot fi combatute cele mai agresive boli la spanac
Care sunt cele mai periculoase boli la patlagica vanata
autor: admin / data: 12 May 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>