Acasa  »  Blog  »  DiverseLegume   »   Care sunt cele mai paguboase boli la cultura de telina

Care sunt cele mai paguboase boli la cultura de telina

Telina – Apium gravedens – este o planta radacinoasa foarte apreciata de romani. Este utilizata cu succes in gastronomie, dar si in medicina traditionala. Consumata in stare proaspata, murata sau transformata in diferite preparate, telina are efecte deosebite asupra starii de sanatate.

Datorita usurintei de valorificare a radacinilor, telina este intens cultivata pe suprafete generoase. Daca nu sunt respectate regulile fitosanitare impuse culturile de telina pot fi afectate grav de  numeroase boli si daunatori.

Mozaicul telinei este o boala produsa de Cerely mosaic virus. Plantele afectate de viroza nu se dezvolta normal raman mici si sunt deformate. Pe frunze se dezvolta pete de culoare glben-verzui. Virusul este transmis de afide, plantele bolnave nu cresc si au aspect comercial neplacut.

Cele mai eficiente masuri de combatere a mozaicului telinei sunt: utilizarea semintelor provenite din surse certificate, indepratarea plantelor afectate din cultura, respectarea rotatieri culturilor, aplicarea de tratamente impotriva afidelor, principalii vectori de transmitere a bolii.

Putregaiul umed este o bacterioza produsa de agentul patogen Erwinia carotovora. Boala este favorizata de precipitatiile abundente si temperaturile ridicate. Culturile afectate de aceasta boala sunt compromise in proportie de 30-50%. Bacteria ataca intai coletele care se inmoaie se putrezesc, insa se raspandeste si catre radacini.

Masurile de prevenire si combatere a bolii sunt respectarea rotatiei culturiilor, irigarea corespunzatoare, sortarea minutioasa a radacinilor dupa recoltare, cultivarea de soiuri rezistante agentul patogen Erwinia carotovora.

Patarea alba este o micoza provocata de ciuperca Septoria apiicola. Boala este foarte periculoasa pentru ca produce pagube mari organelor foliare. Ciuperca se dezvolta si ataca cand temperaturile sunt intre 18 si 20 de grade celsius si umiditatea din atmosfera este ridicata. Simpomele specifice sunt aparitia de pete brun cenusii cu marcini conturate in nuante de galben. Ciuperca se raspandeste cu rapiditate pe celelalte organe.

Cele mai potrivite masuri de prevenira a aparitiei ciupercii sunt utilizarea de seminte sanatoase, distrugerea tuturor resturilor din culturile anterioare, realizarea de tratamente chimice cu substante specifice.

Cum pot fi prevenite cele mai frecvente boli la culturile de ardei
Care sunt cele mai productive soiuri de patrunjel pentru radacina
autor: admin / data: 29 Jun 2017 / Diverse, Legume

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/anuntagr/public_html/blog/wp-content/themes/Anunturi-Agricultura.ro/single.php on line 38

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

George C: O productie de calitate se face utilizand automatizarile solarino pentru sere si solarii. Automatizarea serelor de legum...
Suplimentsport: Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Câ...
Sportpower: Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate ac...
Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>