Cartoful este o planta din familia Solanaceae, rezistenta la conditii pedoclimatice dificile. Pricipalele lucrari de intretinere a cultruii de cartof sunt cele de erbicidare, combatere a bolilor si daunatorilor, irigare si fertilizare.
Curatarea de buruieni trebuie realizata in primele 30 de zile de la plantare, orice planta care face concurenta, duce la scaderea productiei si la obtinerea de recolte slab calitativ. O prima grapare a solului este recomandata la 10-14 zile de la plantare. Specialistii recomanda folosirea grapei pentru ca distruge buruienile si in acelasi timp sfarama crusta ce se formeaza la suprafata solului. La patru -cinci zile dupa aceasta operatiune se recomanda introducerea combinatorului de tip rarita, pentru ca aceasta unealta impiedica devoltarea buruienilor.
O alta metoda de impiedicare a dezvoltarii buruienilor este cea de erbicidare. Specialistii sustin ca folosirea substantelor erbicide asigura productii de cartof la fel de ridicate ca in cazul prasilelor mecanice. Se recomanda aplicarea de substante erbicide inainte de insamantare si incaodata dupa aproximativ 40 de zile. Subtantele folosite trebuie aprobate de specialistii Laboratorului Fitosanitar Judetean.
Specialistii recomanda ralizarea de tratamente specifice pentru a combate principalele boli la aceasta cultura: Mozaicul X al cartofului produs de virusul Potato virus X, Mozaicul Y al cartofului produs de virusul Potato virus Y, Putregaiul umed al cartofului produs de bacteria Erwinia carotovora pv. atroseptica, Cancerul cartofului este produs de ciuperca Synchytrium endobioticum, Mana cartofului este produsa de ciuperca Phytophthora infestans, Putregaiul uscat al cartofului produs de ciuperca Fusarium solani, Alternarioza cartofului produsa de ciuperca Alternaria solani, Nematodul radacinilor, Viermii sarma, Gandacul de Colorado, Paduchele negru, Afidele, Cicadele, Carabusul de mai (Melolontha melolontha), Molia cartofului (Phthorimaea operculella).
Irigare este una dintre operatiunile importante, pentru ca contribuie la cresterea calitatii recoltei. Consumul de apa la cultura de cartof variaze de la un soi la altul si de la o suprafata la alte, media se incadreaza intre 4.000 si 7.000 metri cubi de apa la hectar.