Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Care sunt principalele lucrari la cultura de cartof

Care sunt principalele lucrari la cultura de cartof

Cartoful este o planta din familia Solanaceae, rezistenta la conditii pedoclimatice dificile. Pricipalele lucrari de intretinere a cultruii de cartof sunt cele de erbicidare, combatere a  bolilor si daunatorilor, irigare si fertilizare.

Combaterea buruienilor la cartof

Curatarea de buruieni  trebuie realizata in primele 30 de zile de la plantare, orice planta care face concurenta, duce la scaderea productiei si la obtinerea de recolte slab calitativ. O prima grapare a solului este recomandata la 10-14 zile de la plantare. Specialistii recomanda folosirea grapei pentru ca distruge buruienile si in acelasi timp sfarama crusta ce se formeaza la suprafata solului. La patru -cinci zile dupa aceasta operatiune se recomanda introducerea combinatorului de tip rarita, pentru ca aceasta  unealta impiedica devoltarea buruienilor.

O alta metoda de impiedicare a dezvoltarii buruienilor este cea de erbicidare. Specialistii sustin ca folosirea substantelor erbicide asigura productii de cartof la fel de ridicate ca in cazul prasilelor mecanice. Se recomanda aplicarea de substante erbicide inainte de insamantare si incaodata dupa aproximativ 40 de zile. Subtantele folosite trebuie aprobate de specialistii Laboratorului Fitosanitar Judetean.

Combatera bolilor si daunatorilor la cartof

Specialistii recomanda ralizarea de tratamente specifice pentru a combate principalele boli la aceasta cultura: Mozaicul X al cartofului produs de virusul Potato virus X, Mozaicul Y al cartofului produs de virusul Potato virus Y, Putregaiul umed al cartofului produs de bacteria Erwinia carotovora pv. atroseptica, Cancerul cartofului este produs de ciuperca Synchytrium endobioticum, Mana cartofului este produsa de ciuperca Phytophthora infestans, Putregaiul uscat al cartofului produs de ciuperca Fusarium solani, Alternarioza cartofului produsa de ciuperca Alternaria solani, Nematodul radacinilor, Viermii sarma, Gandacul de Colorado, Paduchele negru, Afidele, Cicadele, Carabusul de mai (Melolontha melolontha), Molia cartofului (Phthorimaea operculella).

Irigarea cultruii de cartof

Irigare este una dintre operatiunile importante, pentru ca contribuie la cresterea calitatii recoltei. Consumul de apa la cultura de cartof variaze de la un soi la altul si de la o suprafata la alte, media se incadreaza intre 4.000 si 7.000 metri  cubi de apa la hectar.

Boli care afecteaza grav cultura de cartof
Care sunt cele mai paguboase boli la cultura de castraveti
autor: admin / data: 28 Jul 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>