Acasa  »  Blog  »  DiversePomi fructiferi   »   Care sunt speciile pomicole care se dezvolta bine in zona Dobrogei

Care sunt speciile pomicole care se dezvolta bine in zona Dobrogei

Zonarea culturilor pomilor fructiferi in Romania este o activitate care a captat atentia specialistilor de-a lungul timpului. Cercetarea conditiilor favorabile pentru fiecare speciale pomicola in parte a dus la crestera productivitatii livezilor, obtinerea de fructe mai bune din punct de vedere calitativ si prelungirea perioadei de exploatare a livezilor.

Parametrii care influenteaza dezvoltarea pomicola

1. Resursele climatice sunt parametrii care favorizeaza fructificarea. Speciile pomicole plantate in zone nefavorabile nu sunt productive, in unele cazuri sunt cu adevarat paguboase.

2. Resursele de sol.  Cand sunt cercetate resurdele de sol pentru infiintarea plantatiilor pomicole se tine cont de inclinatia solului, fenomenul de eroziune, aerisire si conditii de drenaj.

3. Situatia infrastructurii. Acest aspect este important pentru buna desfasurare a lucrarilor in cadrul fermelor pomicole. Este un factor important care influenteaza calitatea lucrarilor solului si modul de explatare a recoltelor.

Specii pomicole din zona Dobrogei

Marul- este o specie pomicola care se dezvolta bine pe dealurile scaldate de soare din zona Dobrogei. Temperaturile optime pentru dezvoltarea plantatiei de mar sunt 18-27 grade celsius insa tolereaza bine si temperaturile mari de peste 30 de grade celsius.  In faza de boboc, marul tolereaza pentru mai multe zile si temperaturile de -5 grade celsius. Cerintele fata de temperatura pentru mar sunt medii de la 700 la 900 mm precipitatii anuale. Creste bine in solurile profunde, argiloase sau lutoase cu grad de fertilitate ridicat.

Caisul – este o specie pomicola care se dezvolta perfect in Dobrogea pentru ca are cerinte ridicate fara de caldura. Se dezvolta perfect la temperaturi mai mari de 19 grade celsius. Tolereaza si temperaturile constante de 40 de grade celsius. Mugurii de casi nu tolereaza temperaturile negative, fiind afectati de temperaturi mai mici de -4 grade celsius. Casiul este o specie pomicola care nu tolereaza umiditatea excesiva in sol, nici pentru perioade scurte. Specialisti recomanda cultivarea acestora in soluri bine drenate.

Piersicul – este o specie pomicola ce prezinta dezvoltare optima in zone cu temperatura de 22-33 de grade celsius in timpul verii. Are rezistenta ridicata la seceta si tolereaza relativ bine  temepraturi extreme: in timpul iernii -30, in timpul verii 34 grade celsius.

Mugurii florali ai piersicului sunt rezistenti la gerurile tarzii, fapt ce permite obtinerea de recolte generoase si cand plantatia este supusa la fenomene extreme.

Sortimente pomicole testate in zona Caras Severin I
Soiuri de gutui dezvoltati de Pepiniera Dumbrava din Cobadin
autor: admin / data: 26 Jul 2017 / Diverse, Pomi fructiferi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>