Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Ceapa verde, o cultura ce nu trebuie trecuta cu vedere

Ceapa verde, o cultura ce nu trebuie trecuta cu vedere

Ceapa comuna se cultiva pe tot parcursul anului in camp deschis sau in culturi protejate, in primul rand pentru productia de ceapa verde.

Aceata leguma este foarte apreciata pentru continutul ridicat de alicina, cvercitina, clorofla, vitamina C, vitamina B9, potasiu, calciu pe care le contine. Ceapa verde este foarte usor de valorificat, este nelipista in salate, mancaruri sau chiar sucuri vegetale. De asemena este o cultura usor de infiintat si de ingrijit.

Ceapa verde poate fi obtinuta prin cultivarea arpagicului. Pe piata sunt numeroase soiuri de ceapa cu perioada de vegetatie scurta. Recoltarea cepei verzi se poate realiza la 40-45 de zile de la plantare.

Plantele premergatoare bune pentru cultura de ceapa verde sunt ardeiul, rosiile, vinetele,varza, castravetii, dovleceii si pepeni, care lasa terenul curat de buruieni. NU se recomanda infiintarea culturii de ceapa verde dupa mazare, fasole, lucerna sau trifoi.

Terenul pentru cultura de ceapa verde trebuie sa fie bine pregatit, bine maruntit, afanat si sa prezinte permeabilitate crescuta.

Semanatul se poate face in prima decada a lunii martie. Se poate semana in randuri la distante de 15-20 cm. Distanta recomandata intre plantele din rand este de 10 cm.

Lucrarile specifice de ingrijire sunt cele de plivit, combatere a bolilor, combatere a daunatorilor si irigat. Ceapa verde iubeste apa se dezvolta bine in conditii de umiditate ridicata. Un aspect important care trebuie sa se tina cont la cultura de ceapa este legat de imburuienare. Ceapa nu se dezvolta bine cand are concurenta pentru resurse, de aceea plivirile manuale sunt lucrari ce nu trebuie ignorate.

Specialistii recomanda aplicarea de tratamente pentru combaterea celor mai frecvente boli : mana cepei, alternarioza, putregaiul alb si putregaiul cenusiu. Substantele recomandate sunt: Acrobat Mz 69 OWP – 0,2%, Bravo 500 SC – 0,2 %, Rovral – 0,05 % si Dithane M45 – 0,2%.

Dintre daunatori cei mai agresivi sunt paianjenul bulbilor, gandacul rosu al cepei, musca cepei, carabusul de mai si nematodul bulbilor. Trantametele de combatere pot fi realizate su Diazol 60 EC – 0,15 %, Zolone – 0,2 %, si Sinoratox – 0,15 %.
Recoltarea cepei verzi se face manual, cand frunzele au capatat dimensiunea dorita.

ceapa verde

Ingrasaminte chimice - tipuri si rolul acestora in agricultura - I
Soiuri de fasole cu caracteristici speciale. Seminte de fasole
autor: admin / data: 06 Feb 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>