Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Cultivarea cartofului, soiuri autohtone foarte productive

Cultivarea cartofului, soiuri autohtone foarte productive

Cartoful este un aliment cu importanta economica ridicata si este nelipsit din alimentatia umana de mii de ani. Pentru ca beneficiaza de conditii optime de dezvoltare si subventii generoase oferite de Guvern, cartoful este exploatat in toate regiunile din Romania.

Alegerea corecta a plantelor premergatoare, fertilizarea terenului si incoltirea timpurie tuberculilor pentru samanta sunt doar cateva operatiuni ce trebuie efectate corect pentru a obtine o productie de cartofi ridicata.

Cartofii Castrum dezvoltati in cadrul statiunii de la Brasov sunt un soi relativ nou de cartofi semitimpurii. Tuberculii au forma rotund-ovali, coaja este galbena si pulpa galben deschis. Rezistenta la mana pe frunze si tuberculi este medie, rezistenta la virusul Y al cartofului este medie, dar prezinta rezistenta ridicata la raia neagra a cartofului. Continutul de amidon este sscazuta, de 10.25% iar calitatea tuberculilor este foarte buna. Se pastreaza foarte bine in anotimpul rece iar productia este ridicata.

Marvis este un alt soi de cartof semitimpuriu recent inscrisa in Catalogul Oficial al Soiurilor. Tuberculii au forma ovala, coaja de culoare galbena mediu si pulpa galben deschis. Resistenta la principalele boli ale catorfului este medie ( virusul Y, virusul rasucirii frunzelor, mana, raia cartofului). Continutul de amidon este de 14.75% iar calitatea culinara este foarte buna. Tuberculii sunt destinati pentru consumul de toamna-iarna.

Brasovia au fost inregistrati in 2013, soiul este semi-timpuriu si are caraceristici culinare deosebite. Continutul de amidon este de 14% iar capacitatea de productie este mai mare de 60 tone/ha. Culoarea cojii si a pulpei este galbena.

Rustic este un soi autohton obtinut prin incrucisarea carofilor HB8 cu Grandifolia.  Sunt cartofi semi-tarzii cu tuberculi ovali, coaja si pulpa galbena. Rezistenta la boli este ridicata. Continutul de amidon este foarte ridicat, 16%, iar calitatea culinara este buna.  Productivitatea este mare de peste 75,5 tone la hectar.

soiuri de cartofi autohtone

Agricultura ecologica, principii si beneficii
Vanata - Solanum melongena, leguma complexa cu numeroase beneficii
autor: admin / data: 12 Jul 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>