Banalul ou este plin de calitati nutritive. Acesta are in componenta minerale, vitamine, proteine, grasimi si apa, este un aliment complet, usor de digerat si de absorbit de organism. Spre exemplu un ou de 50 de grame are valoare energetica de 90 de calori, si reprezinta echivalentul a 140ml de lapte sau a 20 de grame de branza de vaca.
Primul pas in examinarea prospetimii unui ou este verificarea exterioara, a cojii. O coaja de ou mai mata ne indica ca oul este proaspat, un ou cu o coaja lucioasa este unul vechi, si este de preferat sa nu il consumam.
Un alt mod de a verifica prospetimea este “proba densitatii in apa”, si consta in introducerea oului intr-un vas transparent cu fundul plat, umplut cu apa. Se scufunda oul in totalitate si se cerceteaza. Daca oul este foarte proaspat acesta se va scufunda si va sta pozitie perfect orizontala. Daca oul se scufunda si are capatul aplecat in jos cam la cca. 20-30 de grade, atunci oul nostru are o vechime de 1-2 saptmani. In situatia in care oul sta aplecat cu varful mai mult de 45 de grade atunci oul are mai mult de trei saptamani. In ultima situatie identificata, oul nu se va scufunda complet in apa, daca se intampla acest fapt, este bine sa aruncati oul, intrucat acesta este vechi si alterat.
O alte metoda de a aprecia varsta oului este “proba in saramura 12%”. Prin scufundarea oualor in solutie de saramura 12%, se poate afla varsta oualor de pana la o o saptamana. Un ou de 1-3 zile va atinge fundul vasului cu varful, si va sta in pozitie verticala. Ouale mai vechi de de 3 zile dar mai proaspete de 5 zile, vor pluti in pozitie verticala cam la mijlocul vasului, iar oul de 6-7 zile va pluti deasupra apei, cu varful bont (mai rotunjit) deasupra saramurii.