Acasa  »  Blog  »  Vinul si vita de vie   »   Cum trebuie protejata vita de vie

Cum trebuie protejata vita de vie

Agentii patogeni si daunatorii sunt principalele cauze care duc la scaderea productiei de vita de vie in porgoriile din Romania. Viile din tara noastra sunt, de obicei afectate agenti de etiologie  criptogamica, bacteriana, virotica si micotica. Daunatorii principali care afecteaza vita de vie sunt insectele, acarienii si nematodele. IN general, daunatorii favorizeaza instalarea si dezvoltarea virozelor.
In functie de durata si perioada de instalare, bolile la vita de vie se impart in boli cronice si boli sezoniere.

Bolile cronice apar cand agentul patogen se dezvolta sistematic, si ajunge sa afecteze mai multe tesuturi sitematic. In stadiile cronicizate, agenti se dezvolta in timp, de-a lungul anilor, iar planta isi pierde capacitatea de a fructifica.

Bolile sezoniere sunt conditonate de conditiile meterologice. De obicei apar cand umiditatea este ridicata, aceste boli sunt provocate de ciupercile patogene.

Protectia plantatiilor de vita de vie tinere

Plantatiile tinere trebuie ferite de atacul bacterian. Agentii patogeni de natura bacteriana pot distruge o intreaga pepiniera. Cancerul bacterian, formeaza tumor pe radacinile plantelor tinere (doi-trei ani), aceasta afectiune poate afecta si tulpinile care dezvolta formatiuni tumorale ce au de suferit pe durata iernii, cand temperaturile sunt negative.  Pericolul bolii consta in virulenta ei. Se raspandeste extrem de repede, in special in procesul de taiere.

Aceste boli pot fi combatute prin realizarea de tratamente specifice complexe.  Tratementele se repete in special dupa ploi abundente.

La soiurile de vita de vie sensibile la fainare si mana se aplica tratamente profilactice la avertizare. Tratamentele trebuie aplicate si cand fermierul constata ca sunt intrunite conditiile favorabile de dezvoltare a bolii.

La soiurile de vie rezistente la tratementele contra manei si a fainarii se realizeaza la recomandarea specialistilor. De asemena sunt recomandate tratamente profilactice si in perioada de dezvoltarea lastarilor.

Soruirle foarte tolerante la atacurile bacteriene pot fi protejate cu solutii pe baza de cupru, precum zeama de bordoleza. Sunt recomandate doua tratamente, profilactice cu produse de contact.
Vita de vie trebuie protejata de atacul nematozilor. Pentru a determina prezenta acestora, se recomanda recoltarea periodica de esantioane din sol. Esantioanele trebuie prelevate pana la adancime de 40 de cm.

Lucrari de ingrijire la plantatia de vita de vie
Soiuri de struguri fara samburi
autor: admin / data: 18 May 2017 / Vinul si vita de vie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>