Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Delicii traditionale cu carne de porc: tochitura cu mamaliguta

Delicii traditionale cu carne de porc: tochitura cu mamaliguta

Sarbatoarea Ignatului, are semnificatii adanci in traditia precrestina si romaneasca crestina. Este simbol al belsugului si vesteste apropierea nasterii lui Iisus Hristos. In ziua de 20 decembrie se obisnuieste sa se sacrifice si sa se treaca prin foc, animalul ce va indestula masa de sarbatoare. Legendele populare crestine il inchipuie pe Ignat, ca pe un sfant care ii invata pe oameni cum trebuie sa se pregateasca pentru sfanta sarbatoare a Craciunului.

Carnea de porc este una dintre cele mai consumate  alimente. Medicii nutritionisti atrag atentia insa ca excesul delicateselor din carne de porc pot avea efecte nefaste asupra sanatatii organismului. Carnea de porc este o sursa excelenta de proteine, este saraca in clorura de sodiu, dar are cantitati generoase de fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc.   De asemenea are in compozitie vitaminele B6, B12, tiamina, riboflavina si acid nicotic.

Consumata in cantitati moderate, carnea de porc asigura 30 % din necesarul zilnic de zinc, 15% din necesarul de fier, 50% din necesarul de proteine si necesarul zilnic de grasimi nesaturate.

Specialistii recomanda consumul de carne preparata termic corect prin metodele cunoscute, fierbere, gatire in ulei, coacere pe gratar, inabusire in abur.  Pentru a va bucura de preparate dietetice alegeti grasimea. Combinati portiile de carne cu legume sotate, gatite in abur sau pe gratar. Nutritionistii atrag atentia sa nu se consume carne de porc combinata cu orez, cartofi, paine, orez, mamaliga.

Preparatele traditionale ce au la baza carne de porc sunt: toba, caltabosul, jumarile, carnatii, carnea in untura, sangeretele, tochitura, salnina afumata, piftia, slanina fiarta.

Reteta: tochitura cu mamaliguta

Tochitura este una dintre cele mai iubite mancaruri traditionale romanesti. Bucatile de carne cu slanina bine topita, cu capa trasa la tigaie sau fierte in portii generoase de vin sunt delicii culinare preparate de sute de ani.

Ingrediente:

1kg carne porc (pulpa, spata, ceafa – se aleg parti mai grase)
300 g carnati afumati
6-7 catei usturoi
500 ml vin alb sec
2 linguri untura porc
1 lingura boia ardei dulce
2 foi dafin
1 lingura cimbru
sare si piper dupa gust.

Mod preparare:

1. Se taie carnea bine spalata in cuburi mari.
2. Se topeste untura in ceaun mare.
3. Se rumeneste carnea, dupa care se adauga carnatii taiati
4. Se adauga vinul alb si se lasa la fiert.
5. Dupa ce incepe sa clocoteasca se presara condimentele. Se lasa la gatit pana amestecul scade si se ingroasa.
6. Spre final se pregateste o mamaliga vartoasa din 2 cani de malai si 5 cani de apa cu sare.

Sfat: Pentru un plus de aroma adaugati in mamaliga aproape fiarta o lingura de unt gras! Puteti servi preparatul cu branza maturata razuita, ardeiu iute si marar tocat fin.

tochitura-de-porc-cu-mamaliga

Conopida alba, mov, verde. Soiuri comestibile bogate in elemente nutritive
Soriciul de porc, ingredient de baza al preparatelor traditionale romanesti
autor: admin / data: 16 Dec 2016 / Diverse

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/anuntagr/public_html/blog/wp-content/themes/Anunturi-Agricultura.ro/single.php on line 38

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

George C: O productie de calitate se face utilizand automatizarile solarino pentru sere si solarii. Automatizarea serelor de legum...
Suplimentsport: Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Câ...
Sportpower: Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate ac...
Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>