Dudul este o specie arboricola specifica zonelor calde din Asia. Dudul alb este originar din China si a fost adus de colonistii greci in Europa in urma cu 2000 de ani. Scopul initial pentru care a fost aclimatizat a fost cresterea viermilor de matase si dezvoltarea acestui sector comercial. Dudul negru este originar din Persia, iubeste caldura si este cultivat pentru lemnul de foarte buna calitate, fructele bogate in vitamine si minerale si aspectul placut pe care il ofera gradinilor.
Dudul alb – Morus alba, este un arbor foios ce creste la altitudine de 300-900 m. Tulpina ajunge pana la 15 m si este ramificata in partea superioara. Coroana nu este bogata, frunzele de dud sunt oval-eliptice, ascutite in varf si zimtate pe margini. Florile sunt femeiesti si barbatesti si cresc, de obicei in pomi separati. Fructele, numite dude sunt verzi cand sunt crude si alb -galbui cand ating maturitate.
Dudul negru-Morus nigra, este o varietate de dud cu caracteristici asemantoare celui alb. Fructele au culoare verde cand sunt crude, si isi modifica culoare pe masura ce ating maturitatea tehnologica; devin rosii aprins, apoi negu-violet. Sunt mai gustoase fata de dudele albe si mai aromate.
Ambele varietati de dud sunt rezistente fata de conditiile climetice si pedologice din marile orase, de aceea sunt potrivite pentru a infrumuseta parcurile si aleile.
Dudul nu este doar un arbor decorativ. Fructele sunt comestibile si pot fi transformate in diferite preparate utilizate in terapiile naturiste (sucuri, siropuri) sau pot fi consumate in stare proaspata. Au efecte benefice asupra organismului: regleaza glicemia, imbunatatesc digestia, detoxifica organismul, au actiune laxativa.
Frunzele de dud sunt insa ingrediente principale in diferite preparate naturiste, care imbunatatesc functiile hepatice si stomahice. Ceaiurile si tincturile de frunze de dud sunt utilizate ca tratament complementar pentru diabet.
Lemnul de dud este unul pretios. Din acesta sunt confectionate butoaiele in care sunt aromatizate si maturate cele mai fine licori bahice. Palinca de prune odihnita in butoiul din lemn de dud este o bautura traditionala extrem de apreciata in Romania si peste hotare.