Acasa  »  Blog  »  Pomi fructiferi   »   Exploatarea arborilor de dud

Exploatarea arborilor de dud

Dudul este o specie arboricola specifica zonelor calde din Asia. Dudul alb este originar din China si a fost adus de colonistii greci in Europa in urma cu 2000 de ani. Scopul initial pentru care a fost aclimatizat a fost cresterea viermilor de matase si dezvoltarea acestui sector comercial. Dudul negru este originar din Persia, iubeste caldura si  este cultivat pentru lemnul  de foarte buna calitate, fructele bogate in vitamine si minerale si aspectul placut pe care il ofera gradinilor.

Dudul alb  – Morus alba, este un arbor foios ce creste la altitudine de 300-900 m. Tulpina ajunge pana la 15 m si este ramificata in partea superioara. Coroana nu este bogata, frunzele de dud sunt oval-eliptice, ascutite in varf si  zimtate pe margini. Florile sunt femeiesti si barbatesti si cresc, de obicei in pomi separati. Fructele, numite dude sunt verzi cand sunt crude si alb -galbui cand ating maturitate.

Dudul negru-Morus nigra, este o varietate de dud cu caracteristici asemantoare celui alb. Fructele au culoare verde cand sunt crude, si isi modifica culoare pe masura ce ating maturitatea tehnologica; devin rosii aprins, apoi negu-violet. Sunt mai gustoase fata de dudele albe si mai aromate.

Ambele varietati de dud sunt rezistente fata de conditiile climetice si pedologice din marile orase, de aceea sunt potrivite pentru a infrumuseta parcurile si aleile.

Dudul nu este doar un arbor decorativ. Fructele sunt comestibile si pot fi transformate in diferite preparate utilizate in terapiile naturiste (sucuri, siropuri) sau pot fi consumate in stare proaspata. Au efecte benefice asupra organismului: regleaza glicemia, imbunatatesc digestia, detoxifica organismul, au actiune laxativa.

Frunzele de dud sunt insa ingrediente principale in diferite preparate naturiste, care imbunatatesc functiile hepatice si stomahice. Ceaiurile si tincturile de frunze de dud sunt utilizate ca tratament complementar pentru diabet.

Lemnul de dud este unul pretios. Din acesta sunt confectionate butoaiele in care sunt aromatizate si maturate cele mai fine licori bahice. Palinca de prune odihnita in butoiul din lemn de dud este o bautura traditionala extrem de apreciata in Romania si peste hotare.

dud negru

Soiuri de mar ce nu trebuie sa lipseasca din nicio livada
Se apropie sezonul de plantare a pomilor fructiferi: pruni
autor: admin / data: 02 Feb 2017 / Pomi fructiferi

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/anuntagr/public_html/blog/wp-content/themes/Anunturi-Agricultura.ro/single.php on line 38

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

George C: O productie de calitate se face utilizand automatizarile solarino pentru sere si solarii. Automatizarea serelor de legum...
Suplimentsport: Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Câ...
Sportpower: Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate ac...
Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>