Acasa  »  Blog  »  Pomi fructiferi   »   Infiintarea livezii de mar, soiuri de mar romanesti

Infiintarea livezii de mar, soiuri de mar romanesti

Marul RADASEN este un soi autohton obtinut in 19620 de C. Radulescu la SCPP Falticeni prin polenizarea libera a soiului Jonathan. Pomul prezinta vigoare medie, ramuri de schelt solide ce formeaza  coroana sferica. Fructifica pe formatiuni mijlocii si scurte, iar lastarii ce au grosime mijlocie au culoare rosu-cenusiu.

Pomii intra pe rod in anul patru de la plantare, au durata lunga de viata si rezista bine la boli precum rapanul si fainarea. Infloresc in acelasi timp cu celelalte soiuri de mar si in acest fel polenizarea este asigurata.

Frucutul are marime mijlocie sau supramijlocie si  forma sferic-turtita. Pielita este galbena, acoperita cu rosu carmin, pulpa este crocanta si suculenta iar gustul armonios, echilibrat. Merele pot fi culese in lunile spetembrie-noiembrie.

Marul ARDELEAN
A fost obtinut de Stefan Oprea prin hibridarea soiurilor Jonathanx si Peasgood in statiunea Pomicola de la Cluj.

Pomul de vigoare medie are coroana piramidal-globuloasa cu tendinta de etajare naturala. Scheletul este puternic garnisit cu formatiuni  fructifere scurte. Pomul intra rapid pe rod si produce mult in fiecare an. Rezista foarte bine la ger si la inghetul tarziu de primavara.  Pomul rezista la seceta, rapan si fainare. Infloreste in aceiasi perioada cu celelalte soiuri si este autofertil. Fructul de marime mijlocie are caracteristici speciale. Forma sferica spre tronconica, pielita galbena, acoperita cu nunate de rosu-bordo intens. Prezinta puncte subcutanate alburii si pruina densa care se curata usor. Pulpa alb-galbuie este fina, crocanta si are gust dulce acrisor.

Merele ARDELEAN ating maturiatea in lunile septembrie- noiembrie.

Marul  FRUMOS DE VOINESTI

A fost obtinut in 1953 la  Statiunea de Cercetari Pomicole Voinesti, judetul Dambovita, din incrucisarea soiurilor Jonathan si Frumos de Boskoop. Pomul creste viguros si in livada si in pepiniera. Ramurile scheltice sunt puternice si fructifica bine  pe  formatiunile scheltice de diferite tipuri.

Fructul de marime mijlocie are forma sferica sau turtita, pulpa este de culoare crem este crocanta, potrivit de suculenta si prezinta gust placut si aroma puternica.

mere soiuri pomi

Noiembrie, luna perfecta pentru a planta pomi fructiferi
Soiuri de gutui ideali pentru infiintarea unei livezi
autor: admin / data: 26 Aug 2016 / Pomi fructiferi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>