Acasa  »  Blog  »  CerealeDiverseLegume   »   Ingrasaminte chimice – tipuri si rolul acestora in agricultura – II

Ingrasaminte chimice – tipuri si rolul acestora in agricultura – II

Din categoria fertilizatorilor secundari fac parte sulful, calciul si magneziul. Aceste elemente esentiale ofera plantelor proprietati speciale si capacitate ridicata de regenerarea. De asemena sunt esentiale pentru ca favorizeaza absorbtia celorlalte clase se substante nutritive.

Sulful este un element ce usureaza cresterea vegetativa, accelereaza procesul de fotosinteza, sporeste rezistenta culturii la ger, ajuta la refacerea plantelor dupa atacul virusurilor si bacteriilor, si stimuleaza germinatia. Lipsa sulfului in sol se maniferta prin plante ingalbenite prematur si culturi cu rezistenta scazuta in fata bolilor. Sulful poate fi introdus sub forma de sulfat de potasiu, sulfat de magneziu sau sulfat de amoniu.

Magneziul este acel element care ajuta la fixarea azotului si a fosforului. Ingrasamintele cu magneziu sunt absolut esentiale tuturor plantelor. Imbogatirea solului cu magneziu poate fi realizata inainte de semanat sau chiar in timpul perioadei de vegetatie.

Calciul previne imbatranirea prematura a celulelor plantelor. Este elementrul care ofera elasticitate si asigura cresterea corespunzatoare a organelor plantelor. Aceasta substanta este necesarea in special in cultura leguminoaselor (trifoi, lucerna, mazare, fasole, linte) pentru ca ajuta la formarea nodizitatilor pe radacini. Lipsa calciului este rapid resimtita de plante, in astfel de situatii se produce uscarea varfurilor tinere.

Microelementele sunt esentiale pentru buna dezvoltare a culturilor agricole. Acestea accelereaza reactiile cheie si duc la alcatuirea unor enzime oxidative cu rol major in functionarea normala a tuturor celulelor.

Sodiu este unul dintre elementele necesare, dar care trebuie oferit cu moderatie. Acest element chimic favorizeaza absorbtia magneziului. Numeroase plante suplinesc absenta potasiului din sol cu acest element.

Clorul ajuta la imbunatatirea permeabilitatii celulelor plantelor si usureaza schimburile intercelulare. Este un element ce ajuta la refacerea tesuturilor si este estenial la culutrile de radacioase si tomate.

Borul un microelement ce imbunatateste crestere si dezvoltarea plantelor, in special a radacinilor. Borul nu trebuie sa lipseasca in special culturilor insamantate in zone predispuse la seceta. De asemena este esential in perioada de fecundare a florilor. Poate fi introdus in sol sub forma de acid boric si borax.

Manganul, zincul, cuprul si molibdenul sunt microelemente cu rol deosebit in cresterea si dezvoltarea plantelor. Lipsa acestora afecteaza culturile agricole destul de puternic.

ingrasaminte-solide fertilizatori pentru culturi agricole

Macesul - arbust decorativ si medicinal cu numeroase intrebuintari
Ingrasaminte chimice - tipuri si rolul acestora in agricultura - I
autor: admin / data: 12 Feb 2017 / Cereale, Diverse, Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>