Acasa  »  Blog  »  Fructe   »   Metode de prevenire si combatere a principalelor boli la pepene galben

Metode de prevenire si combatere a principalelor boli la pepene galben

Pepenele galben – Cucumis melo – este cultivat in tara noastra pentru fructul mare, bogat in apa, minerale, vitamine si elemente nutritive de inalta calitate. Fructele de pepene galben, pot avea diverse forme, de la forme sferice la ovale elipsoidale sau alungite. Culoarea cojii si a pulpei difera de la o variatie la alte, pulpa insa are gust dulce aromat specific.

Cele mai comune si mai paguboase boli la cultura de pepene galben sunt: fainarea curcubitaceaelor, mana curcubitaceaelor, ofilirea fuzariana.

Fainarea Curcubitaceaelor – este o boala care afecteaza culturile de pepene verde, pepene galben, doveci si castraveti. Pagubele produse sunt atat calitative cat si cantitative. Boala afacteaza atat culturile infintate in camp deschis, cat si pe cele infiintate in solarii sau alte spatii protejate. Fainarea afecteaza toate organele plantelor atacate: frunze, tulpini, flori si fructe. Cele mai comune simptome ale bolii sunt aparitia de pete albe, mari si pasloase, care devin fainoase pe masura ce ciuperca dezvolta fructificatii. Ciuperca se extinde cu rapiditate si afecteaza celelalte organe. Aparitia bolii este favorizata de umiditate excesiva, si este raspandita de vant si insecte.

Cele mai eficiente masuri de prevenire si combatere a bolii sunt: distrugerea resturilor vegetale de la cultura anterioara, respectarea asolamentului, efectuarea de tratamente cu substente chimice sepcifice.

Mana cucubitaceaelor – este ca si fainarea o boala care afecteaza grav culturile afectate. Se poate dezvolta in spatii deschise, dar si in spatii protejate. Cele mai comune simptome sunt aparitia de pete verzi-galbui in partea superioara a frunzelor, acestea devin galbene si mai apoi brune. Petele sunt coluroase si sunt bine delimitate. Pe masura ce ciuperca ataca petele se usuca si cad, oferin aspect de ciuruit. Infectarea se face prin intermediul apei contaminate.

Pentru a evita dezvoltarea ciupercii se recomanda, respectarea rotatiei culturii, irigarea prin rigole, cultivarea de pepeni galbeni rezistenti la atacul manei, realizarea de tratamente specifice.

Ofilirea fuzariana a pepenelui galben. Boala este prodsa ca si cele mentionate in randurile anterioare de o ciuperca. Aceasta ataca cu precadere culturile de pepene galben si pepene verde. Frunzele plantelor afectate se ingalbenesc, se usuca si mor. Productivitatea la culturile de pepene galben afectate de ofilirea fuzariana scade. Boala este favorizata de temperaturi mai mici de 20 de gradde celsius si de cele mai mari de 34 de grade celsius.

Zmeurul arbust cu importanta economica deosebita. Soiuri productive de zmeur
Seminte productive de pepene verde
autor: admin / data: 27 Jun 2017 / Fructe

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/anuntagr/public_html/blog/wp-content/themes/Anunturi-Agricultura.ro/single.php on line 38

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

George C: O productie de calitate se face utilizand automatizarile solarino pentru sere si solarii. Automatizarea serelor de legum...
Suplimentsport: Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Câ...
Sportpower: Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate ac...
Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>