Acasa  »  Blog  »  Fructe   »   Murii fara spini, butasi productivi si in ghivece

Murii fara spini, butasi productivi si in ghivece

Murele sunt adesea considerate reginele fructelor de padure. Au continut ridicat de beta-caroten, acid salicilic, pectina, zaharuri si compusi flavonici, sunt bogate in vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, E si nu le lipsesc sarurile minerale.Efectele benefice ale fructelor de mur asupra starii de sanatate sunt numeroase.

De la arbustul de mur in scop terapeutic sunt utilizate si frunzele, bogate in tainuri si acizi organici care au proprietatei astringente, antidiareice, antihemoragice, antispastice ai antiseptice ridicate.

Inginerii horticoli autohtoni au reusit sa dezvolte o intreaga tehnologie a culturi de mur fara spin in ghivece. Murii fara spini sunt productivi, prezinta aceleasi calitati cu murii cu ghimpi si au avantajul ca fructele sunt mai usor si mai confortabil de recoltat. Arbustii pretabili pentru cultura in ghivece sunt soiuri romanesti, de la poalele Apusenilor, aclimateizate. Ca orice arbust fructifer, murii de cultura au nevoie de o perioada de maturizare pentru a se dezvolta si pentru a atinge perioada maxima de fructificare.

Murii de ghiveci se dezvolta bine in soluri bine aerisite, bine drentate, cu umiditate constanta si ph usor acid. Arbustii sunt foarte sensibili la perioada de planta, specialistii recomanda infiintarea culturii doar in perioadele de sadire specifice. Dupa plantare e important sa se previna imburuienara culturii pentru ca acesti arbusti sunt sensibili la atacul plantelor invazive.

Pentru obtinerea unei plantatii rezistente de mur, in ghiveci sau spatiu deschis, este important sa se tina seama de cateva lucruri: calendarul de plantare al murului; structura plantatiei; operatiunea de plantare a arbustiului.

Se recomanda infiintarea culturii in lunile octombrie, noiembrie, imediat ce ies din vegetatie  sau in lunile martie, aprilie, inainte ca butasul sa intre in perioada de vegetatie. Pentru a va bucura muri vigurosi e bine ca butasii sa fie plantati nici adanc, nici la suprafata, cu radacina la circa 10-15 cm sub nivelul solului.

mur fara spin in ghiveci

Explozie de vitamine si minerale, pepenele galben, fructul minune al sezonului de vara
Metode traditionale de obtinere a afinatei
autor: admin / data: 06 Jun 2016 / Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>