Acasa  »  Blog  »  Vinul si vita de vie   »   Notiuni de baza despre lucrarile la vita de vie

Notiuni de baza despre lucrarile la vita de vie

Vita de vie este o planta perena cu multiple intrebuintari, este considerata o planta tamaduitoare inca din antichitate.  Plantatia de vita de vie poate asigura o varietate mare de struguri in orice gospodarie si poate fi exploatata usor in regim intensiv. Pentru multi dintre cultivatori, a devenit nu doar o afacere ci si un hobby realizat cu pasiune. Un alt avanaj al culturii de vita il constituie si perioada lunga de exploatare.

Ciclu de dezvoltare al plantatiei este impartit de specialisti in trei etape: etapa tanara, etapa matura si  etapa batrana.  In functie de aceste perioade de dezvoltare trebuie aplicate anumite lucrari specifice care asigura productii de struguri calitative si ridicate.

Lucrarile ce trebuie realizate la butucii aflati pe rod sunt relativ simple, dar trebuie cu minutiozitate efectuate pentru ca astfel productivitatea este crescuta si plantele sunt tinute pe rod pentru mai mult timp.

O lucrare ce nu trebuie ignorata este cea de revizuire a spalierelor care sustin coardele si fructele. Aceasta operatiune poate fi realizata cel mai bine in timpul iernii cand plantele se gasesc in perioada de repaus vegetativ. Stalpii trebuie verificati iar sarmele deteriorate si ruginite inlocuite.  Tot in anotimpul rece se recomanda realizarea taierilor in uscat.

Odata cu venirea primaverii se impune realizarea araturii specifice la adancime de 10-12 cm, de-o parte si de alta a bucutcilor. In perioada de crestere a lastarilor nu trebie ignorate operatiuinile de legare. Acestia trebuie legati de 4-5 ori, din 30 in 30 de cm. Lastarii se leaga de sarme usor pentru a nu vatama organele.

Prasilele mecanice, tratamentele fitosanitare si operatiunile ce regleaza controlul recoltei sunt la fel de importante ca si cele mentionate mai sus si nu trebuie ignorate. Dintre aceste trebuie amintite lucrarile de plivit a lastarilor, normarea a incarcaturii de inflorescente, carnitul, ciupitul si copilitul lastarilor. In regiuinile cu toamne reci se recomanda si realizarea operatiunilor de desfrunzit partial. Acest preocedeu impiedica dezvoltarea mucegaiurilor care pot afecta calitatea strugurilor.

Recoltarea se realizeaza in functie se soiul cultivat, cand boabele sunt pline si au cantitatea de zahara optima.

vita de vie, soiuri romanesti

Soiuri de struguri de masa cu maturare timpurie
Lucrari de intretinere a plantatiei tinere de vita de vie
autor: admin / data: 12 Jan 2017 / Vinul si vita de vie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>