Nicolae Cioranu, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine Pastorul Crisana, din judetul Arad a declarat recent ca oile din rasa Turcana au fost si au ramas cele mai apreciate de catre crescatorii din tara noastra: “Este cea mai veche rasa de la noi. Este rasa cu care stramosii nostri au facut transhumanta. Vara mergeau la munte si iarna coborau si iernau pe malul Deltei Dunarii, in zonele mai joase. Acest mutat, de la munte la ses, si invers, a ajutat oile turcana sa devina foarte rezistente si sa nu aiba nevoie aproape niciodata de adaposturi”.
Acesta aminteste exemplarele din aceasta rasa sunt prietenoase si nu sunt pretentioase la hrana si adapost: “Turcana nu este o specie pretentioasa la mancare, ea consumand in general 2-3 kg de lucerna sau 3-4 de kg de fan, de pasune. De asemenea, se hraneste si cu grau, porumb, orz. Pe langa acest lucru este nevoie si de proteine brute, pentru intretinerea oilor, in cazul in care furajele disponibile nu pot acoperi necesarul. Proteina bruta poate fi luata din faina din seminte de bumbac sau din faina de soia”.
Presedintele se mandreste ca oile din aceasta rasa, chiar daca nu au cel mai bun randament la carcasa, au o conversie buna a furajelor iar carnea are gust si aroma deosebita: “Oaia Turcana nu poate fi comparata din punct de vedere al calitatii carcasei cu speciile specializate sa le spun pentru acest lucru, insa carnea Turcana este foarte apreciata in special de tarile arabe, de aceea avem si exporturi destul de importante in acest sector. Suntem pe locul 3-4 ca si crescatori de ovine in Europa. Consumul este mic, creste doar in perioada sarbatorilor pascale. Astfel, surplusul pleaca spre tarile arabe, dar si spre cateva state din Europa precum Grecia sau Italia”.