Acasa  »  Blog  »  Stiri   »   Oaia Turcana, cea mai apreciata rasa din Romania

Oaia Turcana, cea mai apreciata rasa din Romania

Nicolae Cioranu, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine Pastorul Crisana, din judetul Arad a declarat recent ca oile din rasa Turcana au fost si au ramas cele mai apreciate de catre crescatorii din tara noastra: “Este cea mai veche rasa de la noi. Este rasa cu care stramosii nostri au facut transhumanta. Vara mergeau la munte si iarna coborau si iernau pe malul Deltei Dunarii, in zonele mai joase. Acest mutat, de la munte la ses, si invers, a ajutat oile turcana sa devina foarte rezistente si sa nu aiba nevoie aproape niciodata de adaposturi”.

Acesta aminteste exemplarele din aceasta rasa sunt prietenoase si nu sunt pretentioase la hrana si adapost: “Turcana nu este o specie pretentioasa la mancare, ea consumand in general 2-3 kg de lucerna sau 3-4 de kg de fan, de pasune. De asemenea, se hraneste si cu grau, porumb, orz. Pe langa acest lucru este nevoie si de proteine brute, pentru intretinerea oilor, in cazul in care furajele disponibile nu pot acoperi necesarul. Proteina bruta poate fi luata din faina din seminte de bumbac sau din faina de soia”.

Presedintele se mandreste ca oile din aceasta rasa, chiar daca nu au cel mai bun randament la carcasa, au o conversie buna a furajelor iar carnea are gust si aroma deosebita: “Oaia Turcana nu poate fi comparata din punct de vedere al calitatii carcasei cu speciile specializate sa le spun pentru acest lucru, insa carnea Turcana este foarte apreciata in special de tarile arabe, de aceea avem si exporturi destul de importante in acest sector. Suntem pe locul 3-4 ca si crescatori de ovine in Europa. Consumul este mic, creste doar in perioada sarbatorilor pascale. Astfel, surplusul pleaca spre tarile arabe, dar si spre cateva state din Europa precum Grecia sau Italia”.

Stevia este tot mai cultivata datorita potentialului economic ridicat
Comisia Europeana interzice clonarea animalelor pe teritoriul Uniunii
autor: admin / data: 25 Jun 2015 / Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>