Originar din Asia de Sud-Est porcul vietnamez, a capatat popularitate si in tara noastra un ultimile decenii. Motivele pentru care este apreciata sunt simple: carnea acestuia este bogata in elemente nutritive, are gust si aroma placuta si este saraca in colesterol. Deci poate fi consumata in siguranta de persoanele care in mod obisnuit nu se pot bucura de preparatele obtinute de la rasele traditionale.
Nivelul de colesterol a carnii provenita de la porcul vietnamez, este de sapte ori mai mica fata de cea a raselor utilizate in sistem industrial.
De ce a devenit cresterea porcilor vietnamezi o afacere de familie profitabila? Pentru ca au randament foarte bun la taiere, ating maturitatea mai repede fata de rasele traditionale, au prolificitate foarte ridicata, convertesc rapid alimentele, nu sunt pretentiosi, nu se imbonavesc repede si sunt bine adaptati la conditiile de mediu din tara noastra.
Porcii vietnamezi au talie mica, picioare mici si groase, urechi mici drepte si coada subtire si dreapta, pielea este de culoare neagra. Trunchiul porcilor este acoperit cu par aspru nu foarte des de culoare neagra. Reprezentantii din aceasta rasa au imunitatea crescuta si ating maturitatea deplina in aproximativ noua luni. La matruitate ating greutatea medie de 50-60 de kg iar stratul de grasime la taiere poate ajunge pana la 1 cm.
Convertesc foarte bine leguminoasele si cerealele, porumbul si lucerna fiind printre preferatele acestoara. Procul vietnamez, nu este omnivor ca porcul traditional, consuma doar hrana vegetala. Masculii pot atinge si greutatea de 120 kg, iar scroafa 80 kg. Porcii vietnamezi ating maturitatea sexuala la varsta de 4 luni, la prima fatare scroafele pot naste 5-10 pui si sunt mame foarte bune. La urmatoarele fatari pot avea 8-17 pui.
Rasa s-a adaptat foarte bine la iernile geroase din tara noasra, au imunitatea foarte ridicata si rareori se imbolnavesc. Carnea acestora este considerata o delicatesa si are calitati nutritive si culinare deosebite.