Acasa  »  Blog  »  Pomi fructiferi   »   Soiuri de gutui dezvoltati de Pepiniera Dumbrava din Cobadin

Soiuri de gutui dezvoltati de Pepiniera Dumbrava din Cobadin

Gutuii sunt pomi fructiferi vigurosi, ce ating cu usurinta inaltimea medie de 4-4.5m. Au aspect robust, rustic de tufa. Pot dezvolta mai multe tulpini, acoperite de coaja subtire. Radacinile gutuiului sunt putin viguroase si sunt dispuse in stratul superficial al solului.

Aceasta specie pomicola dezvolta coroana bogata cu forma neregulata. Frunzele sunt dese, sunt simple si prezinta margini netede. Au lungimea de 6-10 cm si au suprafata acoperita cu peri fini, moi si catifelati.

Frunzele de deschid tarziu, in lunile aprilie-mai si nu sunt expuse inghetului tarziu din timpul primaverii. Florile sunt delicate si cresc mari, au culoare alb sau roz pal. Fructele numite gutui sunt pseudo-bace. Cresc mari si sunt acoperite de puf de cafeniu. La maturitate guturile au culoare galben. Pulpa este aromata si tare. Isi mentine consistenta  si aciditatea, pentru perioade indelungate. Gutuile se pastreaza foarte bine, fara a fi supuse unor conditii speciale. Fructele gutuilor pot fi consumate in stare proaspata sau transformate in delicatese culinare – gemuri, dulceturi, compoturi.

Soiul Aurii dezvoltat de pepiniera Dumbrava, are caracteristici deosebite. Fructele cresc mari 400-500g, sunt rotunde, piriforme si au suprafete valurite. Pielitele, de culoare galben -aurii sunt netede si fine. Pulpa de culoare galbui, este suculenta si prezinta sclereide fine. Aroma este fina si foarte delicata. Gutuile aurii ajung la maturitate  in a doua decada a lunii octombrie- inceputul lui noiembrie.

Soiul de gutui Beresczki, prezinta pomi vigurosi cu coroana sferica si lastari pubescenti. Frunzele dezvoltate sunt ovale si au margini usor valurata. Dimensiunea fructelor variaza in functie de modul de ingrijire, de la 300g la 900g. Sunt piriforme si prezinta proeminente pe toata suprafata. Pielita este aurie, pulpa suculenta cu aroma intansa. Au continut ridicat de vitamina C si sunt excelente pentru industrializare.  Epoca optima de recoltare a gutuilor Beresczki este de la inceputul lunii octombrie pana la finalul lui ianuarie.

Care sunt speciile pomicole care se dezvolta bine in zona Dobrogei
Corcodusul - Prunus cerasifera - particularitati cultura
autor: admin / data: 24 Jul 2017 / Pomi fructiferi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>