Acasa  »  Blog  »  FructePomi fructiferi   »   Soiuri de gutui ideali pentru infiintarea unei livezi

Soiuri de gutui ideali pentru infiintarea unei livezi

Infiintarea unei livezi de gutui este de la inceput o afacere sigura si foarte rentabila. Dezvoltarea unei mici livezi (pe cca. 2 ha) este solutia ideala pentru suplimentarea veniturilor familiei si  este o afacere care poate implica toti membrii. Durata de viata a pomilor de gutui este de aproximativ 15 ani, iar fructele pot fi rapid exploatate pentru ca pot fi consumate in stare proaspata, conservate in compoturi si sunt materie prima pentru obtinerea rachiului si a tuicii.

Se recomanda infiintarea livezii cu puieti altoiti, achizitionati din pepiniere autorizate certificate care sa ofere garantii de calitate si sfaturi practice pentru intretinerea pomilor. Gutuii intra pe rod in anii 3 de la plantare, iar in anul 5 ating maturitatea si pot da productii de 30 de tone la hectar.

O atentie deosebita trebuie acordata procedeului de combatre a bolilor si daunatorilor, pentru ca imbolnavirea pomilor poate afecta puternic cantiatea si calitatea recoltei.

Cele mai productive soiuri recomandate pentru infiintarea unei livezi de gutui sunt:
Soiul BERECZKI caracterizat prin pomi vigurosi, autofertili cu fructe mari si foarte mari. Gutuile BERECZKI au forme piriforme sau invers ovoide si prezinta coaste largi si suprafete neregulate. Culoarea pielitei este galben-limon, pulpa este galbuie, suculenta, dulcega si acidulata. Aroma este intensa si se pastreaza mult timp.Fructele sunt acoperite cu puf de culoare brun-cenusiu.

Soiul Auriu are pom de vigoare mijlocie cu coroana globuloasa. Fructele mari au forma rotunjite, piriforme si prezinta coaste largi. Suprafetele fructelor sunt valurite si acoperite cu puf dens. Coaja este galben-limonie si pulpa galben deschis, intens aromata. Epoca de coacere a gutuilor auriu este luna octombrie.

Soiul AROMATE se caracterizeaza prin pomi cu vigoare supramijlocie si coroana invers piramiala.  Fructele au marime mijlocie, sunt piriforme si foarte gustoase. Pielita este groasa, acoperita cu perisori fini. Pulpa este galbuie, zemoaza dar in acelasi timp crocanta, dulce-acrisoara si foarte aromata. Gutuile pot fi recolate in octombrie, se pastreaza bine peste iarna si rezista la transport.

livada gutui

Infiintarea livezii de mar, soiuri de mar romanesti
Care sunt soiurile de meri de vara extrem de productive
autor: admin / data: 16 Aug 2016 / Fructe, Pomi fructiferi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>