Acasa  »  Blog  »  Fructe   »   Tehnologia de plantare a arbustilor de mur

Tehnologia de plantare a arbustilor de mur

Murul, Rubus fruticosus L, este un arbust peren ce face parte din familia  Rosaceae. Murul este cultivat pentru fructele gustoase, bogate in vitemine, minerale, antioxidanti si acizi orgenici benefici pentru organism. De la mur mai sunt utilizate in scop terapeutic si frunzele bogate in substante antioxidante.

Butasii de mur nu sunt pretentiosi la conditiile de sol si clima. Sunt usor de intretinut, iar plantatia de mur poate fi usor de infiintat. Murii se dezvolta bine in zone insorite, atat in zone de campie cat si in zonele montante.

Momentul propice de infiintare a plantatiei de mur este inceputul primaverii in lunile martie-aprilie sau sfarsitul toamnei, in lunile octombrie-noiembrie.  Arbustii trebuie plantati in randuri la distante de 2,5-3 m. Respectati distanta de plantare pentru a asigura o buna evolutie arbustilor si pentru a facilita recoltarea fructelor.
Pe rand arbustii trebuie plantati la distante de 1.5 m, spatiul dintre acestia este esential pentru dezvoltarea individuala si pentru intinderea lastarilor pe spaliere.

Adancimea de plantare trebuie respectata intocmai in functie de precizarile producatorilor.  Rasadul trebuie pozitionat la cca. 15-20 cm sub nivelul solului. Acordati o atentie sporita modului de ingropare a radacinilor. Pentru a va bucura de plante sanatoase si viguroase evitati formarea golurilor de aer.

Cultura de mur trebuie protejata impotriva atacului bolilor si daunatorilor. Buruienile, virozlele si atacurile bacteriene/fungice au efecte negative asupra recoltei de fructe, aflata pe rod si asupra viitoarelor recolte.

Operatiunile specifice de igienizare si control al bolilor si daunatorilor trebuie efectuate periodic cu minutiozitate. Arbustii de mur trebuie protejati impotriva  patarii albe a frunzelor si putregaiuli cenusiu  care afecteaza fructele. Insectele care ataca cel mai puternic plantatia de mur sunt: paianjenii rosii si afidele.

In timpul iernii specialistii horticoli recomanda utilizare foilor  de protectie, pentru a evita inghetarea radacinilor. Acest procedeu trebuie aplicat in iernile friguroase, in zonele predispuse la geruri puternice.

cultura-de-mur

Beneficiile lamailor asupra organismului uman
Cultura de smochin in Romania
autor: admin / data: 18 Dec 2016 / Fructe

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/anuntagr/public_html/blog/wp-content/themes/Anunturi-Agricultura.ro/single.php on line 38

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

George C: O productie de calitate se face utilizand automatizarile solarino pentru sere si solarii. Automatizarea serelor de legum...
Suplimentsport: Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Câ...
Sportpower: Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate ac...
Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>