Tehnica rasadurilor a aparut in primul rand din nevoia de a avea cat mai repede cu putinta legume proaspete pe masa. Cum clima tarii noastre nu permite de regula plantarea in gradina inainte de mijlocul lui aprilie, semintele sunt plantate in spatii inchise, ferite de frig, mult mai devreme, dupa care sunt mutate in gradina sub forma de rasaduri, atunci cand clima o permite.
Insa de la samanta pana la rasadirea in gradina, rasadul trece prin anumite etape care, daca sunt efectuate corect, maximizeaza sansele unei recolte bogate.
De obicei, cu mici variatii de la o specie la alta, totul incepe din februarie (desi in ultimii ani clima s-a mai schimbat si s-ar putea ca pe viitor sa apara modificari si in ceea ce priveste tehnicile de gradinarit), odata cu plantarea semintelor in rasadnite (recipiente special amenajate pentru rasaduri).
Semintele nu se planteaza adanc, ci superficial, uneori pur si simplu este suficient daca le punem in ghiveci iar peste ele presaram un strat fin de pamant framantat in degete.
Dupa insamantare, ca si dupa rasadirea in gradina, se va uda din abundenta. Cantitatea de apa suficienta va fi estimata mult mai usor pe masura ce dobanditi experienta in domeniul legumiculturii…
Inutil a mai vorbi despre importanta alegerii unor seminte de calitate, verificate, rezistente si fara paraziti.
Rasadurile au nevoie de lumina si caldura si bineinteles, de substantele hranitoare din sol. Pentru aceasta sunt cateva “trucuri” de care e bine sa tineti seama:
Dupa plantare ghivecele/recipientele vor fi acoperite cu un geam transparent, acoperit cu hartie sau rogojina (pentru a tine de cald). Dupa ce semintele au incoltit si coltii s-au ridicat deasupra solului, hartia sau rogojina este indepartata complet, insa geamul ramane pentru a mentine o temperatura mai ridicata.
In fiecare zi se va face o aerisire prin ridicarea completa a geamului timp de cateva secunde, dupa care se asaza la loc.
Cand plantuta va ajunge pana la geam, e semn ca a devenit suficient de puternica si se va renunta complet la sticla protectoare, la inceput doar pe perioada zilei, apoi definitiv.
La 10-15 zile dupa aceasta etapa se trece la plantarea rasadurilor in gradina.
In tot acest timp se va efectua periodic udarea, fara insa a face excese in acest sens (trebuie sa luati in calcul faptul ca geamul de deasupra impiedica evaporarea si mentine umezeala, tineti cont de acest lucru atunci cand estimati cantitatea de apa pentru fiecare recipient).
Inainte de rasadirea in gradina, cam din momentul renuntarii la geamuri, udatul va scadea treptat, fiind eliminat compet in ultimele zile de dinaintea rasadirii.
Pana sa ajunga in gradina, inca din rasadnite, plantele pot fi afectate de o serie de daunatori, de la ciuperci si bacterii, pana la coropisnite sau melci limax, insa despre aceste probleme (si solutionarea lor) am vorbit in alte articole de pe site-ul nostru.