Zmeurul – Rubus idaeus – este un arbust cu aspect tufos ce se gaseste in flora spontana din Romania, insa poate fi cultivat cu succes in regim organizat. Inaltimea medie a arbustiului de zmeur este de 1.5 m. Tulpina vegetativa se dezvolta in primul an de la plantare, in anul urmator se obtin fructele. Specialistii resomanda taierea tulpinilor dupa recoltarea fructelor.
Este exploatat pentru fructele bogate in minerale, vitamine si substante active. Fructele au gust dulce-acrisor puternic si aroma intensa. Sunt considerate adevarate delicii culinare si pot fi consumate in stare proaspata, conservate, congelate sau transformate in adevarate delicatese gastronomice. De la zmeur sunt folositi si lastarii tineri si frunzele in scop medicinal. Aceste organe contin substante cu proprietati antibiotice ce actioneaza eficient asupra organismului. Ceaiurile si extractele din lastari de zmeur au devenit solutii alternative la tratamentele alopate.
Cantitatea de fructe ce poate fi obtinuta de la un hectar de teren cultivat cu zmeur poate fi de 3.000-4.000 kg. Productia cantitativa poate fi influentata de soiul cultivat si de calitatea lucrarilor de intretinere a culturii.
GLEN AMPLE este un soi foarte productiv de zmeur. Soiul obtiut in statiunile de cercetare pomicola din Scotia are caracteristici deosebite: este bine aclimatizat la conditiile din Romania, produce cantitati impresionante de fructe cu aspect comercial foarte placut, gust dulce si intens, rezistenta ridicata la recoltare, manipulare si pastrare.
Polka este un alt soi extrem de valoros, cultivat in plantatiile din toata Europa. Este unul dintre putinii arbusti care produce fructe din primul an, pe lastarii tineri. Fructele mari pot fi recoltate de la inceputul lunii iulie pana in luna noiembrie. Sunt dulci, parfumate si au aspect comercial exceptional.
Tulamagic este un soi obtinut de specialistii din Germania, care asigura productii impresionante si in conditii mai putin prielnice. Fructele aromate si ferme se pastreaza bine. Soiul este resistent al bolile specifice.