Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Bolile comune ale iepurilor de casa

Bolile comune ale iepurilor de casa

iepure de casa

Desi sunt renumiti pentru natalitatea lor, care aduce evidente avantaje economice pentru crescator, iepurii de casa sunt vulnerabili la o serie de afectiuni. De acest aspect trebuie sa tina seama in special crescatorii incepatori, aflati la inceput de drum, si care vor sa se lanseze in afacerile cu iepuri de casa.

Bolile animalelor pot face ravagii atat in custile crescatoriei cat si in buzunarul crescatorului, motiv pentru care necesita intreag atentie a acestuia din urma.

Iata in randurile de mai jos pe cele mai comune dintre ele, de ce apar, si cum pot fi prevenite.

Iepurii de casa au din start un dezavantaj atat genetic, cat si de circumstanta, fata de iepurii salbatici, de aceea sunt si mult mai vulnerabili.

Diareea

Apare in special toamna, din cauza hranei nepotrivite (plante uscate, care ) si poate lua o multime de aspecte, de la forme usoare, lipsa poftei de mancare, deshidratare, pana la forme grave, insotite de balonare si temperatura si care pot aduce moartea urechiatilor.

Boala se manifesta in primul rand prin consistenta foarte moale, chiar lichida, a fecalelor.

Diareea trebuie prevenita prin controlarea calitatii hranei, daca totusi a izbucnit, trebuie izolate animalele bolnave si contactat de urgenta medicul veterinar deoarece are o mortalitate destul de ridicata.

Rahitismul

Este o alta boala provocata de alimentatia defectoasa. Ea se manifesta prin oase strambe sau cu malformatii si este provocata fie de lipsa calciului si/sau a vitaminei D din alimentatie, cat si de o iluminare naturala insuficienta a custilor.

Pentru a preveni aparitia rahitismului la iepurii vorstrii, straduiti-va sa le asigurati plante precum lucerna sau orzul, alimente bogate in calciu si vitamine necesare pentru organismul lor.

Tot din lipsa de calciu mai poate aparea si osteoporoza, sau oasele cu aspect de burete, care se degradeaza in timp. Aceste doua boli sunt aproape imposibil de tratat dar relativ usor de prevenit.

Malocluzia

Malocluzia sau deformarea dintilor, este una dintre cele mai intalnite afectiuni la urechiatii de casa. Ea apare datorita caracteristicilor dentare specifice acestei specii (dintii iepurilor nu sunt protejati de zmalt si cresc continuu, pe durata intregii vieti).

Iepurii sunt predispusi astfel la afectiuni dentare, in general imposibil de tratat, motiv pentru care, in cazul abbceselor grave, foarte dureroase pentru animal (din care cauza poate deveni violent), se impune sacrificarea.

Infectarea muscaturilor

In special masculii sunt cei care creaza probleme in custilor iepuresti, urmele muscaturilor pot deveni o problema serioasa daca ajung sa se infecteze, de aceea se recomanda izolarea elementelor recalcitrante iar daca observam rani care nu se vindeca asa cum ar trebui, este indicat sa cerem ajutorul unui veterinar care ne poate salva animalul de la o septicemie fatala.

Iepurii de casa mai sunt sensibili si la variatiile de temperatura. O temperatura sub 10 grade Celsius le poate provoca pneumonii fatale, iar una de peste 27 grade ii poate sufoca la propriu.

Pietrele si blocajele renale

Apar datorita hranei sau apei cu prea multe impuritati dar si provocate de mizeria din cusca (ghemotoace de blana care pot fi inhalate sau ingerate de iepuri).

Pentru prevenirea acestor afectiuni se recomanda spalarea in prealabil a alimentelor, o apa curata si o igienizare periodica a custilor.

Tot alimentele murdare si lipsa igienei din cusca pot duce la infectarea cu o paleta larga de paraziti, inclusiv cu trichina. De aceea este foarte important sa aveti in vedere aspectele legate de curatenie, calitatea apei si a hranei, ca principali factori care influenteaza sanatatea iepurilor domestici.

Atunci cand observati animale bolnave in crescatoria voastra se impune izolarea automata a acestora in custi speciale, la o distanta sigura de animalele sanatoase, iar daca nu sunteti sigur de natura si gravitatea afectiunii, consultati un specialist veterinar.

Rase cai de tractiune
autor: admin / data: 24 Oct 2014 / Cresterea animalelor

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/anuntagr/public_html/blog/wp-content/themes/Anunturi-Agricultura.ro/single.php on line 38

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

George C: O productie de calitate se face utilizand automatizarile solarino pentru sere si solarii. Automatizarea serelor de legum...
Suplimentsport: Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Câ...
Sportpower: Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate ac...
Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>