Cresterea porcilor este o activitate economica importanta, practicata de mii de ani. Suinele au reprezentat din cele mai vechi timpuri o sursa de hrana importanta, fapt pentru care oamenii au acordat o atentie deosebita acestui sector.
In zilele noastre aceasta ramura zootehnica a cunoscut o dezvoltare insemnata, in Romania fiind sectorul cu cea mai mare pondere.
Pentru ca ingrasarea sa fie cat mai rentabila suinele supuse acestui proces trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa dea sporturi mari de crestere in greutate, sa converteasca foarte bine hrana, la taiere sa dea randament mare de carne la carcasa, carnea obtinuta sa posede calitati superioare, sa fie o specie cu adaptabilitate crescuta la conditiile de mediu.
Factorii principali care determia eficienta crescuta a procesului de ingrasare sunt: rasa, starea de sanatate a animalelor, sexul, calitatea hranei.
Rasele ameliorate poseda caracteristici deosebite care influenteaza randamentul activitatii de ingrasare dar si calitatea carnii obtinute. Rasele de porci cu calitati excelente crescute pentru carne sunt: marele alb, rasa Landrace, rasa Duroc si rasa Pietrain.
Sexul este un alt factor care influenteaza productia de carne. Masculii castrati dau o cantitate de carne mai mare cu cca. 10% fata de femele, insa femelele dau o carne cu calitati superioare din punct de vedere al gustului, suculentei, culorii, etc.
Ingrasarea suinelor este mai rentabila daca procesul incepe cand animalele sunt foarte tinere. La varsta mijlocie ingrasara poate incepe de la sase luni, iar adultii pot fi introdusi in procesul de ingrasare si dupa 12 luni.
Hrana destinata porcilor pentru ingrasare trebuie sa fie constituita din furaje usor digerabile, adica sa fie rapid transformate in substante nutritive usor de asimilat. Pentru rezultate bune ratiile trebuie sa posede coeficient de digestibilitate de 80-90 % din cantitatea totala. Un amestec ideal este cel ce are la baza orz si porumb si adaos de concentrat proteino – vitamino mineral.