Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Hameiul, o planta neexploatata la capacitate maxima in Romania

Hameiul, o planta neexploatata la capacitate maxima in Romania

Hameiul este o planta tehnica ce isi gaseste intrebuintare in numeroase ramuri ale economiei. Este planta medicinala cu proprietati curative deosebire, este materie prima in obtinerea berii, de asemenea isi gasete utilitate si in industria farmaceutica.

Planta de hamei creste in mod spontan in zonele cu clima umeda si racoroasa din Europa. A fost intrebuintata in scop terapeutic si pentru obtinerea unor preparate alcoolice inca din perioada antichitatii. In perioada medievala Bavaria, Belgia si Boemia cultivau intens aceasta planta.

In compozitia hameiului se gasesc cantitati generoase de uleiuri volatile, substante esterice, principii amare, substante flavonoide si tanin. Aceste elemente chimice fac din hamei un agent de stabilizare excelent. Acizii esterici din compozitia acestuia actioneaza ca antibiotic asupra bacteriilor care se dezvolta in timpul procesului de fermentatie, din tehnologia de obtinere a berii. Astfel plantele de Humulus lupulus sunt esentiale in acesata industrie.

Cultura de hamei poate fi infiintata prin plantrea de seminte si prin butasi. Butasii se recolteaza de la plante cu varsta de 3-7 ani si  trebuie sa posede anumite calitati: in partea subterana coarde lungi de cca. 10 cm, groase, cu 4-5 ochiuri. Alegerea butasilor se face cat plantele sunt in perioada de vegetatie, cea mai buna perioada de recoltare este in lunile mai, sau in lunile iunie si septembrie, cand, concomitent sunt realizate si lucrarile specifice de taiere.

Butasii recoltati trebuie transferati in pepiniera. Pentru o buna dezvoltare a plantelor de hemei se recomanda solul nisipos sau lutos, fertilizat cu materiale organice (gunoi de grajd fermentat). O atentie deosebita trebuie acordata lucrarilor specifice de combatere a bolilor si daunatorilor.

Cultura de hamei se infinteaza toamna de la mijlocui lui octombrie pana la mijlocul lui noiembrie. Primavara epoca optima de plantare este ultima decada a lunii martie-incepului lunii aprilie.

Trebuie stiut ca plantatia de hamei, poate oferi productii constanate pentru timp indelungat -15/20 de ani. Aceasta cultura poate fi usor valorificata, intrucat cerera de hamei este deosebit de ridicata.

Humulus lupulus - hamei, cultura de hami

Importanta metodelor de recoltare la plantele aromatice si medicinale
Modalitati de recoltare si valorificare a culturii de menta
autor: admin / data: 08 Feb 2017 / Diverse

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/anuntagr/public_html/blog/wp-content/themes/Anunturi-Agricultura.ro/single.php on line 38

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

George C: O productie de calitate se face utilizand automatizarile solarino pentru sere si solarii. Automatizarea serelor de legum...
Suplimentsport: Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Câ...
Sportpower: Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate ac...
Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>