Lana de oaie ar putea fi utilizata ca substrat natural pentru cultivarea legumelor
Conform unui studiu recent realizat de Maria Adi, tanara doctorand din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj lana de oaie ar putea fi utilizata ca substrat natural pentru cresterea plantelor leguminoase (rosii, ardei, vinete).
Dupa studierea compozitiei lanii, tanara ajuns la concluzia ca lana are toate calitatile pentru a fi folosita cu succes ca substrat in cultivarea legumelor, ba chiar aceasta metoda va duce la o crestere cu 30% a productiei. Proiectul Mariei Adi, ce va fi publicat in teza de doctorat, a pornit de la faptul ca fermierii care nu isi puteau vinde lana in exces, se plangeau ca nu au ce face cu cantitatile mari de lana care se strangeau si ca urmare au inceput sa depoziteze stocurile in locuri gresite sau sa le arda, fapt care a dus la o crestere a gradului de poluare din zona. Tanara a studiat si cercetat fenomenul timp de mai bine de patru ani, proiectul ajungand acum in faza practica. Aceasta a estimat ca pentru o suprafata de 700 de metrii patrati ar fi necesare 500 de kg de lana de oaie, ce vor fi transformate in 400 de blocuri cultivabile. Se estimeaza ca prin acest procedeu se va ajunge la o crestere a productiei cu aproximativ 30% iar poluarea va fi redusa cu 90%, lana fiind un compus excelent ce poate inlocui pamantul, care poate fi imbogatita cu elemente nutritionale precum azot si fosfor.