Acasa  »  Blog  »  Vinul si vita de vie   »   Prepararea vinului in gospodariile taranesti

Prepararea vinului in gospodariile taranesti

Culesul viei si pregatirea mustului este o sarbatoare speciala in fiecare gospodarie de oameni muncitori. Sarbatoarea este milenara si ne leaga de stramosii nostri.

Strugurii incep sa fie recoltati in septembrie, luna cunoscuta si sub numele de “vinitel”, iar evenimentul este organizat cu saptamani inainte. La culesul viei participa toti membrii familiei, iar la final toata lumea este recompensata cu o masa imbelsugata.

Strugurii trebuie culesti cand ating maturitatea deplina si au acumulat cantitatea de zahar maxima. Recoltarea se realizeaza manual, cu precadere cand vremea este frumoasa, boabele alterate, mucegaite si stricate sunt indepartate inainte ca ciorchinii sa ajunga in cosurile de rachita.

Opratiunea de prelucrare a strugurilor trebuie sa inceapa imediat ce culesul s-a finalizat. Zdrobirea si dezbobinarea chirchinilor trebuie realizate rapid pentru a permite eliberarea lichidului dulce din boabe. Aceste doua procese sunt importante in special pentru obtinerea vinurilor rosii de calitate.

Avanajele acestei etape sunt urmatoarele: se elibereaza mustul din boabe; se usureaza dispersarea si dezvoltarea drojdiilor; fermentatia incepe imediat; procesul de maceratie este inlesnit; procesul de separare a  ciochinilor permite reducerea cantitatii de mustuiala.

Aceste procese asigura obtinerea unui vin de calitate superioara, cu gust intens si aciditate echilibrata si aroma patrunzatoare. Procesul trebuie realizat domol pentru a se evita zdrobirea samburilor, macinarea totala a pielitelor sau zdrobirea si destramarea ciorchinilor.

In gospodariile taranesti operatia de zdrobit-dezbrobonit se executa cu ajutorul unui utilaj special numit zdrobitor-dezbrobonitor, sau manual, deasupra unei cazi confectioanta din lemn.

Odata finalizata aceasta etapa incepe fermentatia alcoolica, proces prin care glucidele sunt transformate in alcool etilic, bioxid de carbon si produsi secundari.

Dupa inchierea procesului de fermentatie vinul trebuie tras de pe bostina si depozitat in spatii special amenajate cu temperatura constanta. Batranii recomanda pastrarea vinului in butoaie zdravene din lemn.

Intregul proces este insotit de chiote si voie buna!

cules-de-vie

Lucrari de intretinere a plantatiei tinere de vita de vie
Soiuri de struguri de masa
autor: admin / data: 19 Sep 2016 / Vinul si vita de vie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>